Coraz więcej przypadków cukrzycy na całym świecie
Na przestrzeni pięciu lat, a dokładnie między 2013 a 2018 tylko w Polsce odnotowano wzrost zachorowań na cukrzycę o prawie 14 proc. W 2018 roku chorych było 1,3 mln dorosłych mężczyzn i 1,6 mln dorosłych kobiet.
Dane zebrane z całego świata pokazują, iż do największego wzrostu zachorowań doszło po pandemii COVID-19.
Aktualnie tylko w Polsce na cukrzycę choruje prawie 5 mln osób dorosłych, zwiększa się także liczba dzieci ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2.
Na całym świecie szacuje się, iż chorych na cukrzycę jest ponad 800 mln osób i wciąż przybywa nowych pacjentów. Reklama
Najnowsze badania opublikowane w “Nature Medicine" wskazują, jakie produkty w codziennej diecie realnie zwiększają ryzyko zachorowania.
Napoje słodzone zwiększają ryzyko cukrzycy o ponad 20 procent
Autorzy opublikowanego raportu, Gerald J. Friedman i Dorothy R. Friedman z Tufts University, podkreślają, iż problem dotyczy szczególnie państw o niskich i średnich dochodach, takich jak te w Afryce i Ameryce Południowej. Warto jednak zaznaczyć, iż problem cukrzycy występuje na całym świecie.
Produkt, który został wskazany w najnowszym raporcie, to słodzone napoje, po które sięga coraz więcej osób.
Jak wynika z badań, W Afryce Subsaharyjskiej aż 21 proc. nowych przypadków cukrzycy przypisuje się spożyciu napojów słodzonych. W Ameryce Południowej jest to 24 proc. przypadków cukrzycy i aż 11 proc. chorób sercowo-naczyniowych.
Największy wzrost zachorowań odnotowano w Kolumbii i Meksyku, gdzie 48 proc. i 31 proc. nowych przypadków cukrzycy związanych jest właśnie ze spożywaniem takich napojów.
Słodzone napoje - dlaczego są niebezpieczne?
Kolorowe, słodzone napoje zawierają w sobie ogromne ilości cukru. Spożywanie go w nadmiarze prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Badania wykazują, iż ich regularne spożywanie sprzyja otyłości, insulinooporności oraz zaburzeniom metabolicznym, co w konsekwencji prowadzi do cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.
Dla przykładu - w jednym litrze popularnego, gazowanego napoju, znajduje się ponad 20 kostek cukru (ponad 100 gramów), podczas gdy dzienne zapotrzebowanie na cukier to 10 proc. ogółu dostarczanej energii. Średnio wynosi ono zatem nie więcej niż 50 gramów cukru.
Zauważono także, iż problem dotyczy szczególnie dzieci oraz młodych mężczyzn - to właśnie te dwie grupy najchętniej sięgają po słodzone napoje.
Warto zaznaczyć, iż z roku na rok zwiększa się liczba dzieci i młodzieży o wysokim wskaźniku BMI - coraz więcej młodych osób cierpi z powodu nadwagi lub otyłości. Wpływ ma nie tylko nieprawidłowa dieta, ale także znaczny spadek codziennej aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży.
Globalne działania przeciw cukrzycy
Autorzy opublikowanego niedawno raportu są zgodni, iż potrzeba globalnych działań, by zmniejszyć spożycie słodzonych napojów na świecie.
Za przyczynę tak wysokiej konsumpcji uważają reklamy kierowane do młodego pokolenia, które zachęcają do sięgania właśnie po tego typu napoje.
Laura Lara-Castor z Washington University uważa, iż konieczne są interwencje oparte na badaniach naukowych, bo tylko w ten sposób można zapobiec przedwczesnej śmierci wielu osób.
Jednym z proponowanych rozwiązań jest podatek cukrowy. Jego wprowadzenie już przyniosło pozytywne efekty w Meksyku.
Przypomnijmy - w Polsce został on wprowadzony 1 stycznia 2021 roku na mocy ustawy z 2015 o zdrowiu publicznym.
CZYTAJ TAKŻE: