Te lody nie zawierają cukru, produktów mlecznych (są wegańskie i odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy) i przyrządza się je błyskawicznie. To doskonała opcja np. na niespodziewaną wizytę gości. Ważne, aby mieć w zamrażarce jeden istotny składnik.
Lody z mrożonych bananów
Kto raz zrobi lody z mrożonych bananów, prawdopodobnie już zawsze będzie mieć w zamrażarce paczkę tych owoców. Zmrożone banany wystarczy zmiksować z ulubionymi dodatkami i lody gotowe! Jak mrozić banany? Najlepiej pokroić je w niezbyt grube plastry i pakować porcjami w torebki do mrożenia. Z rozdrobnieniem niewielkich kawałków zamrożonych owoców poradzi sobie wówczas każdy blender. Lody z mrożonych bananów podaje się od razu. Nie trzeba ich już dodatkowo mrozić czy używać maszynki do lodów. Same w sobie są idealnie kremowe i puszyste.
My dziś proponujemy lody kawowe, ale mrożone banany można łączyć z innymi dodatkami: świeżymi owocami (doskonale nadają się do tego jagody), kremami orzechowymi i czekoladowymi oraz jogurtem.
Kawowe lody na bazie bananów
Nasz przepis to lody z mrożonych bananów z dodatkiem masła orzechowego i kawy. Zalecamy, aby nie dodawać do nich cukru: jeżeli lubisz bardzo słodkie desery, wykorzystaj mocno dojrzałe banany, które mają najwięcej słodyczy. Można też do lodów dodać odrobinę cynamonu, który również doda słodkości. W wersji na dla najmłodszych można dodać do lodów zbożową kawę instant. W bardziej rozpustnej wersji można do takich lodów, już po zmiksowaniu składników, dodać kawałki pokruszonych ciastek, czekolady lub prażone orzechy. Gotowe lody można udekorować całymi ziarnami kawy.