Ta herbata to nawóz dla raka. Wmawiano nam, iż jest zdrowa

pacjenci.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: yerba mate


Ten tradycyjny napój z Ameryki Południowej przez lata uchodził za „zdrowszą alternatywę kawy”. Ma pobudzać, dostarczać antyoksydantów i wspierać metabolizm. Ale coraz więcej badań wskazuje, iż regularne picie naparu, zwłaszcza bardzo gorącego, może zwiększać ryzyko raka. Jak to możliwe, iż coś, co miało wzmacniać organizm, może mu jednocześnie szkodzić?Słynny napar zawiera antyoksydanty i kofeinę, które mogą działać prozdrowotnieZ drugiej strony badania sugerują, iż może zwiększać ryzyko raka przełyku i innych narządów układu pokarmowegoŹródłem zagrożenia są wysoka temperatura napoju i obecność rakotwórczych WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych)Ryzyko zależy od temperatury, częstotliwości picia i sposobu suszenia liściMożna pić yerbę bezpieczniej – chłodniejszą i z certyfikowanych źródeł
Idź do oryginalnego materiału