Jak czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella spp. w 3 z 5 próbek treści jaj oraz w 2 z 5 próbek pobranych z powierzchni skorupek.
– Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
– alarmuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktu
- Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk
- Numer partii / data minimalnej trwałości: 05.01.2026
- Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka
- Zakład pakowania jaj: PL 24025908
Podjęto działania
Jak podaje GIS, przedsiębiorcy oraz organy urzędowej kontroli podjęli odpowiednie działania. Wskazana partia produktu została wycofana ze sprzedaży.
– Przeprowadzono również badania właścicielskie jaj pochodzących ze wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. w tej chwili trwa oczekiwanie na wyniki
– czytamy w komunikacie.
Nie spożywaj pod żadnym pozorem!
GIS stanowczo przestrzega przed spożywaniem jaj z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.








![W gminie Smyków pamiętali o zapomnianych. Wigilia dla samotnych w Królewcu [wideo, zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/12/W-gminie-Smykow-pamietali-o-zapomnianych.-Wigilia-dla-samotnych-w-Krolewcu-19.jpg)




