Uważaj na tee jajka
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie publiczne dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. w jajach z chowu ściółkowego. Zanieczyszczenie stwierdzono zarówno w treści jaj, jak i na powierzchni skorupek, co może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek treści oraz w 2 z 5 próbek na powierzchni jaj określonych poniżej. - ostrzega GIS
Spożycie jaj skażonych pałeczkami Salmonella, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej, może prowadzić do zatrucia pokarmowego, objawiającego się m.in. biegunką, gorączką, bólami brzucha i wymiotami.
czytaj także: Czujność dzielnicowych nie zawiodła. Poszukiwany 39-latek trafił do więzienia
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 05.01.2026
Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka, Zakład pakowania jaj: PL-24025908
Producent podjął natychmiastowe działania w celu wycofania kwestionowanej partii jaj z obrotu. Zgodnie z posiadanymi informacjami produkt nie jest już dostępny w sprzedaży.
- Przeprowadzono również badania właścicielskie jaj pochodzących z wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. W chwili obecnej trwa oczekiwanie na wynik. - dodaje GIS.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.





