Ciasto jogurtowe to jedno z najłatwiejszych do zrobienia ciast. To ciasto z typu: zawsze się udaje. Do ciasta jogurtowego można dodać ulubione sezonowe owoce (np. jagody, wiśnie, rabarbar czy śliwki), ale teraz oczywiście polecamy truskawki.
Jak zrobić ciasto jogurtowe?
Ważnym elementem jest ubicie całych jaj z cukrem. Na tę czynność warto poświęcić ok. 5 minut. Nie trzeba tego robić manualnie – najlepiej wykorzystać mikser lub blender z końcówką do ubijania. Masa powinna być jasna, puszysta, a cukier się rozpuścić (najlepiej wykorzystać drobny cukier do wypieków, ale zwykły kryształ też może być). Resztę składników dodaje się do masy jajecznej i krótko miesza. To wszystko!
W przepisie można zastąpić olej roztopionym masłem (ważne, aby nie było gorące). Wszystkie składniki (także jajka) powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto piecze się ok. 40 minut – lub do suchego patyczka. Ze zrobieniem ciasta jogurtowego powinien poradzić sobie każdy. To dobry pomysł na wspólne pieczenie z dziećmi.
Jak podawać ciasto jogurtowe?
Najprostsze rozwiązania są tu najlepsze, dlatego my proponujemy gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować listkami melisy lub mięty. Ciasto można podawać również w towarzystwie świeżych truskawek, bitej śmietany czy lodów. Doskonale smakuje z kawą, a jeżeli kochasz truskawki, podaj je w towarzystwie truskawkowego kompotu. Takie ciasto idealnie sprawdzi się na letnich przyjęciach, ale można je też zabrać na wycieczkę za miasto czy jako słodką przekąskę w podróż.