To sezonowa sałatka, która smakuje tak dobrze, jak wygląda. – Białe szparagi możemy jeść na surowo, trzeba je tylko obrać. Do tego drugi sezonowy produkt, czyli truskawki i mamy proste, ale zarazem wyjątkowe połączenie – mówi Leszek Wodnicki.
Jak zrobić sos waniliowy?
Skąd pomysł, żeby do szparagów dodać wanilię? – Chciałem, żeby to był deser. A skoro deser to od razu pomyślałem o wanilii. Smak dressingu podkręca też dodatek odrobiny prosecco – opowiada kucharz. Radzi, aby sałatkę polaną sosem, odstawić choć na kilka minut, aby truskawki i szparagi delikatnie się w nim zamarynowały.
Czym udekorować sałatkę z truskawek i szparagów?
– Potraktujmy talerz jak obraz. Ja kierowałem się kolorami, chciałem, aby to danie wyglądało po prostu pięknie. Stąd mój wybór padł na nieprażone i niesolone pistacje, które mają wyjątkowy, zielony kolor oraz suszone kwiaty bławatka – mówi Leszek Wodnicki. Ale jak podkreśla, to nie są jedyne możliwości, bo do dania można dodać inne jadalne kwiaty – suszone albo świeże. Mogą to być np. kwiaty hibiskusa, stokrotki czy płatki nagietków.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.