Pierwszym skojarzeniem, jeżeli chodzi o zdrowie kości, jest wapń. Ale okazuje się, iż oprócz wapnia nasz organizm potrzebuje wielu innych składników odżywczych, aby pomóc utrzymać nasze zdrowe kości w dobrej kondycji, w tym:
białka,
magnezu,
boru,
kwasu askorbinowego,
fosforu,
cynku,
potasu,
kwasów tłuszczowych omega-3,
witaminy D,
witaminy A,
witaminy K.
Dietetycy wskazują, iż przestrzeganie diety bogatej w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, drób, owoce morza, orzechy i rośliny strączkowe oraz niskotłuszczowy nabiał zasili twój organizm i uchroni cię przed złamaniami kości. Przypominają, iż jeżeli chcemy zadbać o zdrowie swoich kości, trzeba ograniczyć spożycie cukru, smażonych potraw, kofeiny i coca-coli.
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Pensylwania State University wykazało, iż spożywanie przez kobiety w okresie menopauzy 50 gramów suszonych śliwek (5 do 6 suszonych śliwek) codziennie przez rok spowodowało wzmocnienie gęstości mineralnej kości biodrowej i zmniejszyło ryzyko złamania szyjki kości udowej. Kolejne badanie, opublikowane w „Journal of Medical Food” dowiodło z kolei, iż jedzenie suszonych śliwek: 10-12 sztuk codziennie przez rok, zapobiega złamaniom kości również u mężczyzn.
Suszone śliwki mogą wspierać poprawę gęstości mineralnej kości poprzez redukcję markerów stanów zapalnych, które przyspieszają tempo, w jakim komórki kości ulegają rozpadowi lub kości ulegają złamaniu.Sprawdź, jakie jeszcze produkty sprzyjają zdrowiu kości