Kupne drożdżówki mogą się schować – te domowe nie tylko rewelacyjnie smakują, ale i wypełnią całe mieszkanie zapachem drożdżowego ciasta. Są idealne do porannej kawy, można je zabrać do pracy albo na wycieczkę za miasto
Jak zrobić dobre ciasto na drożdżówki?
Postaw na dobre składniki: przede wszystkim świeże drożdże, dobre jajka i masło. Kluczem do udanego ciasta drożdżowego jest odpowiednie wyrobienie. Pomocny tu będzie robot z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale oczywiście można zrobić to manualnie (są tacy, którzy uważają, iż to najlepszy sposób na rozładowanie stresu).
O czym pamiętać robiąc drożdżówki w rabarbarem i kruszonką?
Rabarbar dobrze jest obtoczyć w cukrze, jak w naszym przepisie, ale nie jest to konieczne. Jednak dzięki temu zabiegowi, rabarbar nie będzie suchy, a cukier sprawi, iż lekko puści sok. Do cukru można też odrobinę cynamonu albo cukru waniliowego. Sekretem tych drożdżówek jest kruszonka. Ważne jest, aby do jej zrobienia użyć schłodzonego masła.
Drożdżówki z rabarbarem nie muszą być okrągłe. Możesz zrobić drożdżówki o innym kształcie – np. rabarbarowe ślimaczki czy koperty. jeżeli kochasz naprawdę słodkie drożdżówki, upieczone już bułeczki możesz dodatkowo polać lukrem (zrobisz go, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny).
Z naszego przepisu wychodzi ok. 8-12 drożdżówek, w zależności od tego, jak duże bułeczki zrobisz. Ten sam przepis możesz wykorzystać, aby zrobić drożdżówki z innymi sezonowymi owocami: truskawkami, porzeczkami czy malinami. My szczególnie polecamy spróbować połączenia rabarbaru i truskawek.