Sprawdź, czy nie masz tych produktów w lodówce!

esanok.pl 2 godzin temu

- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - brzmi komunikat sanepidu, który dotyczy m.in. Sera Złoty Mazur. Sprawdź najnowsze komunikaty sanepidu. Kolejny dotyczy partii bekonu w kostce.

Zagrożenie

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g Numer partii: 30.08/P6 16:59 Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024 Kod kreskowy: 5900820008406

Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.


W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez adekwatnej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony Numer partii: 2192039244 Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024

W zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

red./ gov.pl

Idź do oryginalnego materiału