Salmonella w popularnym żółtym serze

upday.com 1 miesiąc temu
Zdjęcie: fot. ilustr. Shutterstock


Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Salmonella w jednej partii sera żółtego w plastrach. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Sprawdź, czy masz go w lodówce.


W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego produktu.

Chodzi o produkt: Ser Złoty Mazur 150 g

Numer partii: 30.08/P6 16:59

Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024

Kod kreskowy: 5900820008406

Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE

"Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające" - wyjaśniono w komunikacie.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella dostępne są na stronie internetowej GIS.

Na stronie GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można gwałtownie i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)

Idź do oryginalnego materiału