Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Sanepid poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli w jednej z partii sezamu łuskanego. Produkt wyprodukowano dla jednej z popularnych sieci handlowych.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wskazuje, iż bakterie wykryto w wyniku działań urzędowych w jednej z pięciu próbek sezamu łuskanego Sereno porcji 200 gram.
„Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – czytamy w komunikacie.
Salmonella w sezamie. Szczegółowe dane produktu
GIS zaznacza, iż ostrzeżenie dotyczy sezamu partii L250311V138. Produkt ma datę minimalnej trwałości na 28.02.2026. Producentem sezamu jest VOG Polska sp. z o.o. w Skierniewicach. Produkt został wyprodukowany dla sieci Netto.
Wskazany sezam pochodzi z Indii – wskazuje GIS. „VOG Polska oraz NETTO wdrożyły procedurę wycofania z obrotu handlowego wyżej wskazanego produktu” – zapewniają urzędnicy w oświadczeniu.
ZOBACZ: Sanepid ostrzega przed herbatami. Spożycie może być niebezpieczne
Proces wycofania produktu jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Jednocześnie GIS zaleca, by nie spożywać sezamu ze wskazanej partii.
„W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – przestrzega urząd.

jk / Polsatnews.pl
Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?
Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!