Niebezpieczne wyniki kontroli GIS
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp.
Zanieczyszczenie wykryto:
-
w 3 z 5 próbek treści jaj,
-
oraz w 2 z 5 próbek pobranych z powierzchni skorupek.
– Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – alarmuje GIS.
Które jaja zostały objęte ostrzeżeniem? [Szczegóły produktu]
Komunikat dotyczy konkretnej partii jaj:
-
Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk
-
Numer partii / data minimalnej trwałości: 05.01.2026
-
Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik
ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka -
Zakład pakowania jaj: PL 24025908
Jeśli posiadasz jaja z tej partii – nie spożywaj ich pod żadnym pozorem.
Jaja wycofane ze sprzedaży. realizowane są kolejne badania
Jak podaje GIS, zarówno przedsiębiorcy, jak i organy urzędowej kontroli podjęli natychmiastowe działania. Wskazana partia produktu została już wycofana ze sprzedaży.
– Przeprowadzono również badania właścicielskie jaj pochodzących ze wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. w tej chwili trwa oczekiwanie na wyniki – czytamy w komunikacie GIS.
GIS ostrzega: nie jedz, choćby po obróbce
Główny Inspektorat Sanitarny stanowczo przestrzega przed spożywaniem jaj objętych komunikatem – choćby po ugotowaniu czy smażeniu.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.







