GIS alarmuje: Salmonella w jajach z popularnej fermy. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce

portalplock.pl 2 godzin temu

Niebezpieczne wyniki kontroli GIS

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp.
Zanieczyszczenie wykryto:

  • w 3 z 5 próbek treści jaj,

  • oraz w 2 z 5 próbek pobranych z powierzchni skorupek.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – alarmuje GIS.

Które jaja zostały objęte ostrzeżeniem? [Szczegóły produktu]

Komunikat dotyczy konkretnej partii jaj:

  • Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk

  • Numer partii / data minimalnej trwałości: 05.01.2026

  • Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik
    ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka

  • Zakład pakowania jaj: PL 24025908

Jeśli posiadasz jaja z tej partii – nie spożywaj ich pod żadnym pozorem.

Jaja wycofane ze sprzedaży. realizowane są kolejne badania

Jak podaje GIS, zarówno przedsiębiorcy, jak i organy urzędowej kontroli podjęli natychmiastowe działania. Wskazana partia produktu została już wycofana ze sprzedaży.

Przeprowadzono również badania właścicielskie jaj pochodzących ze wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. w tej chwili trwa oczekiwanie na wyniki – czytamy w komunikacie GIS.

GIS ostrzega: nie jedz, choćby po obróbce

Główny Inspektorat Sanitarny stanowczo przestrzega przed spożywaniem jaj objętych komunikatem – choćby po ugotowaniu czy smażeniu.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Idź do oryginalnego materiału