Sentymentalny przysmak rodem z PRL. Jak zrobić blok czekoladowy z mleka w proszku?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Blok czekoladowy Źródło: Shutterstock / Beata Chrominska


Kto pamięta z czasów dzieciństwa blok czekoladowy? jeżeli jesteś w tej grupie, to najpewniej wychowałeś się w czasach PRL. My dziś zdradzamy przepis na oryginalny blog czekoladowy.


To kryzysowy przysmak. Miał dać namiastkę smaku czekolady i był robiony po prostu z tego, co było dostępne, a potem krojony na grube plastry z charakterystycznym wzorkiem z pokruszonych herbatników.


Co to jest blok czekoladowy?


Z czekoladą tak naprawdę kilka ma wspólnego, bo przepis powstał w czasach, kiedy o tę było ciężko w sklepach. To po prostu gęsta masa z tłuszczu, cukru i mleka, do której dodaje się obowiązkowo pokruszone herbatniki, a w wersji bardziej rozpustnej można dodać także bakalie.


Jak zrobić tradycyjny blok czekoladowy?


Sekretem jest tu pełnotłuste mleko w proszku. Można je kupić w marketach. To ono nadaje gęstości i charakterystycznego smaku blokowi. Potrzebny jest też tłuszcz. Najlepiej jeżeli jest to prawdziwe masło, chociaż w czasach kryzysu gospodynie zastępowały je również margaryną (blok na maśle jest jednak lepszy i delikatniejszy w smaku). Ważne jest, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Przy mieszaniu masła z cukrem i kakao można sobie pomóc trzepaczką. Cukier powinien się dobrze rozpuścić, a kakao nie pozostawić grudek. Opcjonalnie na tym etapie do bloku można dodać ulubione aromaty: np. pomarańczowy albo waniliowy.


Ważne jest też odpowiednie wmieszanie mleka w proszku. Robi się to stopniowo, coraz bardziej zagęszczając masę. Dodatki typu herbatniki lub bakalie dodaje się na końcu. Blok najłatwiej uformować przekładając masę do foremki. Ale można to też zrobić wykorzystując folię spożywczą i rolując gęstniejącą masę (wtedy będzie miała w przekroju okrągły kształt).
Idź do oryginalnego materiału