Frytkownica na powietrze pozwala przygotować wiele niskotłuszczowych dań. Jednym z nich są przepyszne chipsy z marchwi, choć można w tym celu użyć również innych warzyw. Doskonale nadają się jako przekąska, ponieważ dostarczają wysokiej jakości witamin i przeciwutleniaczy. Ponadto są niskokaloryczne oraz zwiększają uczucie sytości bez wpływu na bilans energetyczny diety. Pokażemy Ci, jak uzyskać doskonałe chipsy z marchwi bez stosowania leju.
W naszej diecie ważne jest spożywanie różnych zdrowych przekąsek w ciągu dnia bez zwiększania masy ciała. Musisz jednak odpowiednio wybrać te produkty, ponieważ te, które są dostarczane w opakowaniach, zwykle zawierają elementy, które mogą negatywnie wpłynąć na organizm w perspektywie średnioterminowej.
Chipsy z marchwi z frytkownicy
Przeczytaj również: Pikantne chipsy ze słodkich ziemniaków: przepis, który pokochasz
Składniki
Jeśli chcesz przygotować świetne chipsy z marchwi, będziesz potrzebować następujących składników:
- Marchew
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- Sól
Instrukcje
- Zacznij od bardzo dokładnego umycia marchwi, a następnie odetnij obie końcówki nożem.
- Następnie pokrój je w bardzo cienkie plasterki.
- Następnym krokiem jest umieszczenie plasterków marchwi w misce i namoczenie ich w dwóch łyżkach oleju, dobrze przy tym mieszając.
- Aby kontynuować, włóż warzywa do kosza frytownicy, ustawiając ją na 20 minut w temperaturze 165 stopni. Ważne jest, aby otwierać kosz co 5 minut, aby energicznie poruszać chipsami. Dzięki temu wszystkie będą prawidłowo przygotowane. Ponadto po 15 minutach należy być czujnym, żeby się nie przypaliły.
- Gdy czas się skończy, wyjmij marchewki, dodaj trochę soli i ciesz się zdrowymi chipsami!
Chipsy marchewkowe z frytkownicy mają przyjemny chrupiący akcent. Można je choćby zachować na później, ponieważ są trwałe. Zaleca się jednak trzymanie ich w przykrytej misce.
Pamiętaj, iż ten przepis można również zastosować z innymi warzywami. Szczególnie polecane są bulwy, ponieważ są bardzo chrupiące i smaczne. Ziemniaki, słodkie ziemniaki lub maniok to dobre opcje. Jednak w takich przypadkach spożycie węglowodanów byłoby wyższe.
Zobacz też: Chipsy z bakłażana i inne chipsy warzywne – przepisy
Korzyści z marchwi
Nie możemy zakończyć bez wspomnienia o głównych korzyściach płynących z włączenia marchwi do zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Mowa tutaj o rodzaju warzywa, które dostarcza dużej ilości witaminy C. Ten składnik odżywczy między innymi zwiększa wydajność układu odpornościowego. Dowodem na to jest badanie opublikowane w Nutrients.
Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na zawartość przeciwutleniaczy w marchwi. Pierwiastki te neutralizują powstawanie wolnych rodników i ich późniejsze gromadzenie się w tkankach organizmu. Według badań opublikowanych w European Journal of Medicinal Chemistry efekt ten wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju przewlekłych i złożonych patologii.
Wreszcie, należy położyć szczególny nacisk na obecność błonnika w tych warzywach, zmniejszając problem zaparć, jak skomentowano w badaniu opublikowanym w Nature Reviews.
Przygotuj domowe chipsy z marchwi
Jak widać, przygotowanie chipsów z marchwi lub warzyw korzeniowych we frytkownicy powietrznej jest naprawdę proste.
Włączenie warzyw do diety jest zalecane przez większość ekspertów żywieniowych, ponieważ są to produkty spożywcze wysokiej jakości, zawierające wiele mikroelementów.