Ogórki konserwowe warto przygotować samodzielnie – z pewnością będą smakowały znacznie lepiej niż te ze sklepowych półek. Będą idealnym dodatkiem do kanapek, ale też wielu innych potraw. Świetnie sprawdzą się też jako różnego rodzaju przystawki, zakąski, składnik sosu tatarskiego lub sałatek. Podczas przygotowywania tych przetworów trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach – tylko wtedy ogórki konserwowe wyjdą cudownie chrupiące, czyli takie, które wszystkim smakują najbardziej.
Sposób na chrupiące ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe najlepiej smakują wtedy, gdy są soczyste i chrupiące. Żeby takie były – bardzo ważne jest dopilnowanie odpowiednich proporcji podczas ich przygotowywania. W przeciwnym razie wyjdą miękkie i stracą kolor. Kluczowa jest tutaj zalewa, a dokładnie ilość octu i wody użytej do zrobienia tych przetworów. Na 2 litry wody należy dodać 2 szklanki octu spirytusowego. Trzymając się tych proporcji, możecie być pewni, iż nie rozczarujecie się po otwarciu słoika z ogórkami konserwowymi po kilku miesiącach. Niezbędnymi składnikami do zrobienia smacznej zalewy do ogórków konserwowych jest oczywiście również: czosnek, baldachy kopru i gorczycy. Ilość składników w słoiku nie musi być taka sama, ważne jest jednak, żeby ogórki były całkowicie przykryte płynem.