Przepis na ocet jabłkowy z malinami. Łagodzi ból gardła i jest smaczny

zdrowie.wprost.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Ocet jabłkowy z malinami Źródło: Unsplash


To idealna mikstura na ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Ocet jabłkowy z dodatkiem malin przygotujesz samodzielnie w domu. Poznaj ten prosty przepis. Cenny w okresie jesienno-zimowym.


Ocet malinowy nie zawiera żadnych konserwantów, wzmacniaczy smaków i barwników. Okres jego fermentacji trwa około dwóch tygodni. Do jego przygotowania należy użyć dobrej jakości owoców oraz dużego słoika, który przed użyciem należy dobrze wyparzyć. adekwatności domowego octu jabłkowego z malinami można wykorzystywać przez cały rok.


Na co pomaga ocet malinowy?


Ocet malinowy to naturalne lekarstwo na infekcje gardła. Ulgę odczuwa się niemalże od razu po jego spożyciu, ponieważ skutecznie łagodzi ból. Dzieje się tak za sprawą malin, które mają działanie antyseptyczne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Owoce te zawierają cenne witaminy, takie jak C i E oraz z grupy B (w tym kwas foliowy). Bogate są również w magnez, żelazo, fosfor, potas i wapń. Spożywanie malin w każdej wersji wzmacnia odporność, a w postaci octu malinowego ich skuteczność pozostało większa. Kwaśny odczyn octu jabłkowego hamuje rozwój mikroorganizmów. Mikstura popijana regularnie nie tylko łagodzi dolegliwości bólowe, ale również obniża temperaturę ciała i koi kaszel.
Idź do oryginalnego materiału