Nie jesteś pewien, co przygotować z mielonego mięsa? Mamy dla ciebie perfekcyjny przepis! Musaka może wyglądać, jakby była skomplikowana, ale przygotowuje się ją dość łatwo. Połączenie ziemniaków, bakłażana, mielonego mięsa i sosu beszamel po upieczeniu tworzy coś naprawdę cudownego. To doskonały sposób na stworzenie kompleksowego i odżywczo zbilansowanego posiłku.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 400 g mielonej wołowiny
- 280 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 100 g sera cheddar
- 2 duże bakłażany
- 2 łyżki ketchupu słodzonego stewią
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka suszonego oregano
- ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- olej rzepakowy do gotowania w sprayu
- sól himalajska do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania mieszanki z mięsem. Podgrzej patelnię i popsikaj ją odrobiną oleju rzepakowego do gotowania. Podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż stanie się przeźroczysta, następnie dodaj mieloną wołowinę. Dopraw ją solą i pieprzem i smaż, aż mięso zrobi się brązowe. Dodaj puszkę pomidorów w kawałkach do mieszanki wraz z ketchupem i oregano. Podsmaża wszystko przykryte pokrywką przez około 15 minut. jeżeli mieszanka stanie się zbyt sucha, dodaj odrobinę wody.
W międzyczasie umyj bakłażany i pokrój je na plastry o grubości około 1 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą i delikatnie popsikaj olejem do gotowania. Piecz w piekarniku w 200 °C przez 10 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój je na plasterki o grubości mniej więcej 3 mm. Następnie przygotuj jogurtowy beszamel poprzez wymieszanie jogurtu z jajkiem, dopraw obficie solą i wymieszaj ze startym cheddarem. Zacznij układać wszystko warstwami w naczyniu do zapiekania popsikanym olejem do gotowania. My użyliśmy naczynia o wymiarach 20×30 cm. Zacznij od wyłożenia warstwy bakłażanów.
Posmaruj bakłażany połową mieszanki z mięsem, a następnie wyłóż na górze połowę ziemniaków w plasterkach.
Następnie dodaj drugą warstwę bakłażanów, a na nią pozostałą część mieszanki z mięsem i ziemniaki w plasterkach. Na koniec rozsmaruj przygotowany sos beszamel na wierzchu. Piecz w piekarniku w 190 °C przez około 45–50 minut lub do momentu, aż musaka zrobi się złota na górze. Pozostaw ją do delikatnego ostudzenia przed podaniem.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 513 kcal |
Białko | 39 g |
Węglowodany | 40 g |
Tłuszcz | 21 g |
Błonnik | 4 g |
Musaka to doskonałe danie, które ma wszystko – mięso, ziemniaki, warzywa i przepyszny smak. To sprawia, iż jest idealnym wyborem na lunch lub kolację.
Nie wahaj się i podziel z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, używając hashtagu #gymbeampl