Przepis fitness: Musaka

gymbeam.pl 2 tygodni temu

Nie jesteś pewien, co przygotować z mielonego mięsa? Mamy dla ciebie perfekcyjny przepis! Musaka może wyglądać, jakby była skomplikowana, ale przygotowuje się ją dość łatwo. Połączenie ziemniaków, bakłażana, mielonego mięsa i sosu beszamel po upieczeniu tworzy coś naprawdę cudownego. To doskonały sposób na stworzenie kompleksowego i odżywczo zbilansowanego posiłku.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 280 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 100 g sera cheddar
  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki ketchupu słodzonego stewią
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • olej rzepakowy do gotowania w sprayu
  • sól himalajska do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania mieszanki z mięsem. Podgrzej patelnię i popsikaj ją odrobiną oleju rzepakowego do gotowania. Podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż stanie się przeźroczysta, następnie dodaj mieloną wołowinę. Dopraw ją solą i pieprzem i smaż, aż mięso zrobi się brązowe. Dodaj puszkę pomidorów w kawałkach do mieszanki wraz z ketchupem i oregano. Podsmaża wszystko przykryte pokrywką przez około 15 minut. jeżeli mieszanka stanie się zbyt sucha, dodaj odrobinę wody.

W międzyczasie umyj bakłażany i pokrój je na plastry o grubości około 1 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą i delikatnie popsikaj olejem do gotowania. Piecz w piekarniku w 200 °C przez 10 minut.

Obierz ziemniaki i pokrój je na plasterki o grubości mniej więcej 3 mm. Następnie przygotuj jogurtowy beszamel poprzez wymieszanie jogurtu z jajkiem, dopraw obficie solą i wymieszaj ze startym cheddarem. Zacznij układać wszystko warstwami w naczyniu do zapiekania popsikanym olejem do gotowania. My użyliśmy naczynia o wymiarach 20×30 cm. Zacznij od wyłożenia warstwy bakłażanów.

Posmaruj bakłażany połową mieszanki z mięsem, a następnie wyłóż na górze połowę ziemniaków w plasterkach.

Następnie dodaj drugą warstwę bakłażanów, a na nią pozostałą część mieszanki z mięsem i ziemniaki w plasterkach. Na koniec rozsmaruj przygotowany sos beszamel na wierzchu. Piecz w piekarniku w 190 °C przez około 45–50 minut lub do momentu, aż musaka zrobi się złota na górze. Pozostaw ją do delikatnego ostudzenia przed podaniem.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja (w sumie 4 porcje)
Wartość energetyczna513 kcal
Białko39 g
Węglowodany40 g
Tłuszcz21 g
Błonnik4 g

Musaka to doskonałe danie, które ma wszystko – mięso, ziemniaki, warzywa i przepyszny smak. To sprawia, iż jest idealnym wyborem na lunch lub kolację.

Nie wahaj się i podziel z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, używając hashtagu #gymbeampl

Sosy
Przyprawy
Idź do oryginalnego materiału