Jeśli szukasz sytego, a jednocześnie zrównoważonego obiadu lub kolacji, ten makaron z karmelizowaną cebulą z soczystym mięsem z indyka na pewno Cię nie zawiedzie. Kremowy sos parmezanowy smakuje świetnie, a dzięki wysokiej zawartości białka sprawdzi się również po treningu. Idealna propozycja dla wszystkich, kto chce połączyć świetny smak z wartościowym odżywianiem.
Potrzebujemy:
- 500 g cebuli
- 300 g makaronu pełnoziarnistego
- 200 ml wody z gotowania makaronu
- 70 g parmezanu (40 g do makaronu, 30 g do podania)
- 3 puszki piersi z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- pieprz mielony do smaku
- sól do smaku
- świeża pietruszka

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania makaronu, który gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce i na dużej patelni powoli karmelizujemy na oleju. Od czasu do czasu mieszamy i kontynuujemy, aż będzie miękka i złocista. Zajmie to około 25 minut.

Na koniec doprawiamy cebulę cukrem oraz solą i jeszcze krótko podsmażamy. Do cebuli dodajemy wodę z makaronu i drobno starty parmezan, pozwalając mu się rozpuścić. Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy pieprzem i solą, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Makaron podajemy z podgrzanym mięsem z indyka rozdrobnionym na kawałki, świeżymi ziołami i posypanym parmezanem.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 719 kcal |
Białko | 50 g |
Węglowodany | 85 g |
Tłuszcze | 17 g |
Błonnik | 13 g |
Jeśli szukasz przepisów na posiłki, które są bogate w białko i mogą pochwalić się świetnym smakiem, to te danie jest idealnym wyborem.
Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.