Przepis fitness: Makaron z indykiem i karmelizowaną cebulą

gymbeam.pl 3 dni temu

Jeśli szukasz sytego, a jednocześnie zrównoważonego obiadu lub kolacji, ten makaron z karmelizowaną cebulą z soczystym mięsem z indyka na pewno Cię nie zawiedzie. Kremowy sos parmezanowy smakuje świetnie, a dzięki wysokiej zawartości białka sprawdzi się również po treningu. Idealna propozycja dla wszystkich, kto chce połączyć świetny smak z wartościowym odżywianiem.

Potrzebujemy:

  • 500 g cebuli
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego
  • 200 ml wody z gotowania makaronu
  • 70 g parmezanu (40 g do makaronu, 30 g do podania)
  • 3 puszki piersi z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • świeża pietruszka

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania makaronu, który gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce i na dużej patelni powoli karmelizujemy na oleju. Od czasu do czasu mieszamy i kontynuujemy, aż będzie miękka i złocista. Zajmie to około 25 minut.

Na koniec doprawiamy cebulę cukrem oraz solą i jeszcze krótko podsmażamy. Do cebuli dodajemy wodę z makaronu i drobno starty parmezan, pozwalając mu się rozpuścić. Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy pieprzem i solą, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Makaron podajemy z podgrzanym mięsem z indyka rozdrobnionym na kawałki, świeżymi ziołami i posypanym parmezanem.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja (z 3 porcji)
Wartość energetyczna719 kcal
Białko50 g
Węglowodany85 g
Tłuszcze17 g
Błonnik13 g


Jeśli szukasz przepisów na posiłki, które są bogate w białko i mogą pochwalić się świetnym smakiem, to te danie jest idealnym wyborem.

Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Makaron
Gotowe posiłki
Idź do oryginalnego materiału