Jeśli uwielbiasz włoskie risotto o kremowej konsystencji, musisz spróbować tej białkowej wersji z dodatkowym kurczakiem i twarogiem. Dzięki temu skład dania jest zbilansowany, jak to tylko możliwe, a Ty możesz liczyć na idealny posiłek potreningowy.
Składniki:
- 300 g pieczarek lub innego rodzaju grzybów
- 300 g surowej piersi z kurczaka
- 200 g surowego ryżu
- 200 g chudego twarogu
- 10 g sera edam
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- olej rzepakowy w sprayu
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od zmiksowania twarogu na gładką masę i odstaw na bok. jeżeli jednak nie przeszkadzają Ci małe grudki, nie musisz go miksować. W dalszej kolejności przygotuj ryż zgodnie z instrukcją i odłóż go na bok. Następnie oczyść szalotkę i czosnek i drobno posiekaj. Pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki, dopraw solą i czarnym pieprzem, a pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Spryskaj patelnię olejem w sprayu i podsmaż szalotkę na złoty kolor. Dodaj czosnek i grzyby i smaż do miękkości (około 5 minut). Następnie dodaj kurczaka do mieszanki i smaż przez około 10 minut do uzyskania miękkości wszystkich składników.
Do mięsa i grzybów dodaj ugotowany ryż, wymieszaj i duś wszystko razem przez chwilę. Do masy dodaj zmiksowany twaróg i starty edam. Dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż risotto uzyska kremową konsystencję. Następnie dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby i podaj. Podczas serwowania możesz udekorować danie dowolnym serem.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 667 kcal |
Białko | 59 g |
Węglowodany | 90 g |
Tłuszcze | 7 g |
Błonnik | 4 g |
Szybkie i smaczne risotto o kremowej konsystencji i dużej ilości białka sprawia, iż jest świetną propozycją na lunch i kolację.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeamcom.