Zastanawiasz się, co ugotować w chłodne dni? Soczysty gulasz wołowy to najlepszy wybór. Chociaż jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, nie jest wcale skomplikowane, więc choćby początkujący mogą go zrobić. Wystarczy wrzucić kilka składników do garnka i gotować na wolnym ogniu. Wszystko, co pozostaje, to dodanie chleba lub spożycie go bez dodatków. Doskonale nadaje się również do lunchboxa.
Składniki:
- 600 g chudej wołowiny (rumsztyk)
- 400 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 2 białe papryki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,3 litra wody
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kminku całego
- 1 łyżeczka majeranku
- mielone chili do smaku
- sól do smaku
Składniki do ostatecznego wykończenia dania:
- czerwona cebula
- pietruszka
- chleb
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Chwyć duży garnek, umieść go na kuchence i podsmaż grubo posiekaną cebulę na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę, doprawioną solą i kontynuuj smażenie. Następnie dodaj paprykę, wędzoną paprykę, kminek i chili do smaku i krótko podsmaż wszystko razem. Obierz i pokrój pomidory i paprykę na duże kawałki, a następnie dodaj je do garnka. Wlej wodę i gotuj gulasz przez około 2-3 godziny, aż wołowina będzie miękka. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, a następnie dodaj do gulaszu i gotuj przez kolejne 20 minut.
Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek, majeranek i dopraw solą do smaku. Gulasz podawaj udekorowany pokrojoną w plastry cebulą, świeżą natką pietruszki i pieczywem.
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Wartość energetyczna | 301 kcal |
Białko | 29 g |
Węglowodany | 24 g |
Tłuszcze | 9 g |
Błonnik | 4 g |
Ciepły gulasz wołowy to pyszne danie nie tylko na chłodne dni. Doskonale sprawdza się również jako posiłek do lunchboxa.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych kreacji kulinarnych w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.