Przepis fitness: Dyniowe bułeczki cynamonowe

gymbeam.pl 5 godzin temu

Ten przepis musi wypróbować każdy, kto uwielbia zapach cynamonu, który często wabi wielu z ulicy prosto do piekarni. Mimo iż podstawą jest ciasto drożdżowe, mniej doświadczeni cukiernicy również sobie z nim poradzą. A rezultat w postaci tych puszystych bułeczek zrobi wrażenie na każdym gościu. Jednak biorąc pod uwagę, jak pyszne są, całkiem możliwe, iż nie zostanie ich wystarczająco dużo i znikną z blachy w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 50 g (+20 g do posypania) zwykłej mąki orkiszowej
  • 150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 150 g puree z dyni (instrukcja przygotowania puree opisana jest w części przygotowania)
  • 80 ml mleka
  • 35 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 60 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków

Pozostałe składniki do przyozdobienia:

  • syrop dyniowy zero do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania puree z dyni. Przekrój dynię, wyjmij łyżką pestki i upiecz skórą do góry w piekarniku w 180°C, aż będzie miękka, co potrwa około 40 minut. Obierz upieczoną dynię i zblenduj miąższ, aż będzie gładki. To stworzy puree, które następnie zostanie wykorzystane w bułeczkach cynamonowych.

Wymieszaj drożdże i 5 g cukru trzcinowego w ciepłym mleku i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut. Wymieszaj obie mąki z pozostałym cukrem, szczyptą soli, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, masło w temperaturze pokojowej pokrojone na kawałki i dyniowe puree. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i prawie nieprzywierające. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

W międzyczasie zacznij przygotowywać nadzienie. Wymieszaj miękkie masło z cukrem, cynamonem i goździkami, aby przygotować jednolitą masę. Wyłóż ciasto na posypany mąką wałek i rozwałkuj na prostokąt. Następnie posmaruj maślaną masą i zwiń. Następnie weź nitkę i wykorzystaj ją, aby pokroić ciasto na bułeczki.

Wyłóż je na blaszce do pieczenia (nasza miała 20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy będą gotowe, pozostaw je do wyrośnięcia na blaszce przez kolejne 30 minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°C i piecz na złoto-brązowy kolor przez 20 minut. Pozostaw je na chwilę do ostygnięcia, polej dyniowym syropem zero i podawaj.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 bułeczka (w sumie 9 bułeczek)

Wartość energetyczna269 kcal
Białko6 g
Węglowodany34 g
Tłuszcze11 g
Błonnik5 g

Jeśli uwielbiasz połączenie puszystego ciasta i cynamonowego smaku, które jest idealne na śniadanie lub jako przekąska, to pokochasz ten przepis.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.

Flours
Flavorings and sweeteners
Idź do oryginalnego materiału