Ten przepis musi wypróbować każdy, kto uwielbia zapach cynamonu, który często wabi wielu z ulicy prosto do piekarni. Mimo iż podstawą jest ciasto drożdżowe, mniej doświadczeni cukiernicy również sobie z nim poradzą. A rezultat w postaci tych puszystych bułeczek zrobi wrażenie na każdym gościu. Jednak biorąc pod uwagę, jak pyszne są, całkiem możliwe, iż nie zostanie ich wystarczająco dużo i znikną z blachy w mgnieniu oka.
Składniki:
- 50 g (+20 g do posypania) zwykłej mąki orkiszowej
- 150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 150 g puree z dyni (instrukcja przygotowania puree opisana jest w części przygotowania)
- 80 ml mleka
- 35 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 60 g masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
Pozostałe składniki do przyozdobienia:
- syrop dyniowy zero do smaku
![](https://gymbeam.com/blog/wp-content/uploads/2025/01/Navrh-bez-nazvu-2025-01-28T192418.378.png)
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania puree z dyni. Przekrój dynię, wyjmij łyżką pestki i upiecz skórą do góry w piekarniku w 180°C, aż będzie miękka, co potrwa około 40 minut. Obierz upieczoną dynię i zblenduj miąższ, aż będzie gładki. To stworzy puree, które następnie zostanie wykorzystane w bułeczkach cynamonowych.
Wymieszaj drożdże i 5 g cukru trzcinowego w ciepłym mleku i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut. Wymieszaj obie mąki z pozostałym cukrem, szczyptą soli, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, masło w temperaturze pokojowej pokrojone na kawałki i dyniowe puree. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i prawie nieprzywierające. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
![](https://gymbeam.com/blog/wp-content/uploads/2025/01/Navrh-bez-nazvu-2025-01-28T192347.773.png)
W międzyczasie zacznij przygotowywać nadzienie. Wymieszaj miękkie masło z cukrem, cynamonem i goździkami, aby przygotować jednolitą masę. Wyłóż ciasto na posypany mąką wałek i rozwałkuj na prostokąt. Następnie posmaruj maślaną masą i zwiń. Następnie weź nitkę i wykorzystaj ją, aby pokroić ciasto na bułeczki.
![](https://gymbeam.com/blog/wp-content/uploads/2025/01/Navrh-bez-nazvu-2025-01-28T192402.633.png)
Wyłóż je na blaszce do pieczenia (nasza miała 20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy będą gotowe, pozostaw je do wyrośnięcia na blaszce przez kolejne 30 minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°C i piecz na złoto-brązowy kolor przez 20 minut. Pozostaw je na chwilę do ostygnięcia, polej dyniowym syropem zero i podawaj.
![](https://gymbeam.com/blog/wp-content/uploads/2025/01/Navrh-bez-nazvu-2025-01-28T192435.466.png)
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 269 kcal |
Białko | 6 g |
Węglowodany | 34 g |
Tłuszcze | 11 g |
Błonnik | 5 g |
Jeśli uwielbiasz połączenie puszystego ciasta i cynamonowego smaku, które jest idealne na śniadanie lub jako przekąska, to pokochasz ten przepis.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.