Przepis fitness: Ciasteczka wielkanocne

gymbeam.pl 1 miesiąc temu

Podczas gdy Boże Narodzenie może być znane z obfitości świątecznych smakołyków, Wielkanoc z pewnością zasługuje na własną porcję pysznych przysmaków. Zakochaliśmy się w tym przepisie już po jednym kęsie. Połączenie chrupiących ciasteczek i kremowego nadzienia z orzechów laskowych jest po prostu idealne.

Składniki:

  • 200 g drobnej mąki orkiszowej + 20 g do posypania
  • 100 g masła
  • 70 g cukru kokosowego
  • 50 g drobnej mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 30 g miodu
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki do dekoracji:

  • 100 g pasty białkowej z orzechów laskowych MoiMüv
  • 10 g cukru pudru

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąki z cukrem i solą. Dodajemy jajko, miód i zmiękczone pokrojone masło i ugniatamy, aż uzyskamy zwarte ciasto. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Następnie przygotowujemy matę do pieczenia, lekko oprószamy ją mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy różne kształty ciasteczek o tematyce wielkanocnej. Pamiętaj, aby wyciąć środek połowy ciastek, aby krem z orzechów laskowych mógł przez nie później prześwitywać.

Umieszczamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 12–15 minut.

Po ostygnięciu smarujemy dolną część każdego ciasteczka kremem z orzechów laskowych i przekładamy je ciastem, z których usunięto środek. Po zakończeniu posypujemy cukrem pudrem przez sitko.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 sztuka (łącznie 40 sztuk)

Wartość energetyczna65 kcal
Białko1,5 g
Węglowodany7,5 g
Tłuszcze3 g
Błonnik1 g

Wielkanoc po prostu nie byłaby kompletna bez słodkich przysmaków, a te ciasteczka są idealnym dodatkiem do każdego świątecznego stołu.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych kreacji kulinarnych w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Mąki
Aromaty i słodziki
Idź do oryginalnego materiału