Rogaliki kojarzą się z pracochłonnym i skomplikowanym deserem. Znalazłam jednak przepis, który udowadnia, iż wcale nie musi tak być. Słodkości przygotowane według tej receptury nie wymagają użycia drożdży, proszku do pieczenia czy innych spulchniaczy. Nie trzeba też zbyt długo wyrabiać ciasta. Jedyną niedogodnością jest długi czas oczekiwania na wypieki. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce, a gotowe rogaliki wstawić do piekarnika na około 25 minut.
Jak zrobić rogaliki z 3 składników?
Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, zimne masło oraz kwaśną śmietanę. Potem trzeba tylko zagnieść ciasto i schłodzić je, a na koniec uformować i upiec rogaliki. Ja przygotowuję je zwykle bez nadzienia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić wskazaną recepturę o nutellę czy ulubioną marmoladę (na przykład z truskawek, wiśni czy porzeczek). Możesz wykorzystać przetwory zrobione w lecie albo kupić gotowy produkt w sklepie. Pamiętaj, by wybrać artykuł bez sztucznych barwników, konserwantów czy dużej ilości cukru.
Rada: jeżeli chcesz wypełnić rogaliki, zrób to na etapie formowania słodkości. Na podstawie każdego trójkąta wyciętego z ciasta umieść niewielką ilość, marmolady lub innego nadzienia. Pamiętaj, by nie przesadzić. W przeciwnym razie może ono wypłynąć podczas pieczenia.