Ty też nie przepadasz za suchymi ciastami? W takim razie jesteś we adekwatnym miejscu. Ten pyszny smakołyk jest niezwykle wilgotny, a dodatkowo zachwyci Cię swoim zniewalającym aromatem. Połączenie orzechów i czekolady nigdy nie jest złe. To ciasto jest tego dowodem.
Składniki:
- 250 ml kefiru
- 130 g razowej mąki orkiszowej + do oprószenia formy
- 90 g cukru trzcinowego
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g orzechów włoskich
- 50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 6 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- szczypta soli
- masło lub olej w sprayu do wysmarowania formy
Składniki do podania:
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy cukier i ubijamy na białą pianę. Następnie dodajemy kefir, zmielone lub drobno posiekane orzechy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko razem krótko mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę (70 g). Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy masę do formy, którą wcześniej spryskaliśmy olejem w sprayu i oprószamy mąką.
Umieszczamy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 160°C i pieczemy przez 40 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i przekładamy na talerz. W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Możesz również użyć silikonowej torebki. Wylewamy polewę na ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 160 kcal |
Białko | 5 g |
Węglowodany | 16 g |
Tłuszcze | 8 g |
Błonnik | 2 g |
Chcesz ugryźć jeden z kawałków wilgotnej babki z połączeniem orzechów i czekolady? Świetnie smakuje również z naszymi syropami i sosami zero.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych kreacji kulinarnych w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.