Jednym z największych wyzwań dzisiejszego świata jest starzejące się społeczeństwo. To wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia takich chorób jak demencja. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zdradzają jak to co jemy wpływa na rozwój demencji i choroby Alzheimera.
To co jemy wpływa również na pracę naszego mózgu. Potwierdzają to poznańscy naukowcy, którzy zwracają uwagę na to, co warto jeść, aby nasze mózgi jak najdłużej były w dobrej kondycji. Mowa głównie o rybach, warzywach, orzechach, czekoladzie, kaszy i owocach. To właśnie one zawierają składniki, które mogą uchronić nas przed demencją i chorobą Alzheimera.
– Aby jak najdłużej zachować dobrą kondycję mózgu ważne jest, aby w diecie znalazło się miejsce na ryby dostarczające kwasy tłuszczowe omega-3 w postaci kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Wśród nich znajduje się dość popularny w naszym kraju śledź. Poza nim, we wspomniane składniki obfitują ryby takie jak makrela, łosoś, sardynki i pstrąg tęczowy. Zaleca się, aby ryby te znalazły się w naszym jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu, a optymalnie by było, żeby w skali tygodnia sięgać po dwie porcje. Wspomniane kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia mózgu – wyjaśniają naukowcy z UPP.
Okazuje się, iż zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 pobudzają powstawanie nowych neuronów, chronią układ nerwowy przed stanami zapalnymi i wspierają działanie układu glimfatycznego, który usuwa toksyny z mózgu. Dieta bogata w omega-3 może obniżyć ryzyko problemów z pamięcią o około 20%.
Jemy zbyt mało jajek
Kolejnym źródłem zdrowia dla naszego mózgu są jaja. Zawierają one choliny, które wspierają pracę mózgu i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania pamięci i koncentracji. Naukowcy dodają, iż niedobór choliny może prowadzić do problemów z pamięcią, bezsenności, a choćby zwiększać ryzyko zaburzeń lękowych. Jajka mogą również spowolnić proces starzenia się mózgu.
– Niestety, spożycie tego składnika w Europie często nie pokrywa choćby 80% zalecanej dziennej dawki, co
szczególnie dotyka osoby starsze. Tymczasem badania wykazały, iż regularne spożycie choliny może zmniejszyć ryzyko osłabienia funkcji poznawczych aż o 50%. Rezygnacja z jedzenia jaj znacznie utrudnia zaspokojenie zapotrzebowania na cholinę, ponieważ żółtko jaja to jej wyjątkowo bogate źródło – dodają naukowcy. Rozwiązaniem może być właśnie kasza gryczana, która
Naukowcy wspominają również o kaszy gryczanej, jako idealnym składniku do zaspokojenia potrzeb magnezu w organizmie. Okazuje się, iż zarówno zbyt niski jak i zbyt wysoki poziom magnezu może przyczynić się do demencji aż o 30%. Co gorsza niedobór tego składnika jest powszechny i możliwe, iż choćby 60% osób dorosłych nie dostarcza zalecanej jego dawki. Rozwiązaniem może być właśnie kasza gryczana.
W zestawieniu produktów wspierających pracę mózgu nie mogło zabraknąć orzechów. Regularne spożywanie już 10 g orzechów dziennie może zmniejszyć ryzyko osłabienia funkcji poznawczych o 40% wśród osób powyżej 55. roku życia. Orzechy poprawiają czynniki naczyniowe, takie jak ciśnienie krwi i profil lipidowy, co wspiera krążenie mózgowe. Dodatkowo są bogate w substancje o adekwatnościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających oraz są źródłem białka. Warto więc do swojej diety wprowadzić nerkowce, migdały i orzechy laskowe. Kolejne super składniki dla pracy naszego mózgu to kakao i gorzka czekolada.
– Zawarte w kakao polifenole oraz teobromina mają zdolność zwiększania plastyczności mózgu i
poprawy przepływu krwi w tym organie. Plastyczność mózgu, zwana także neuroplastycznością, to zdolność układu nerwowego do adaptacji, tworzenia nowych połączeń między neuronami oraz naprawy
istniejących. Jest kluczowa dla uczenia się, zapamiętywania i regeneracji mózgu np. po urazach. Spożywanie produktów takich jak kakao wspiera te procesy, poprawiając zdolność mózgu do przystosowywania się do nowych wyzwań i utrzymania wysokiej
wydajności. Warto wybierać czekoladę o wysokiej zawartości kakao (min. 70%), aby w pełni
korzystać z jej prozdrowotnych adekwatności.
Warto pamiętać również o jagodach, truskawkach i warzywach liściastych. Zdaniem badaczy, spożywanie już jednej porcji tych warzyw dziennie znacząco poprawia sprawność umysłową.