Sezon na rabarbar to późna wiosna i lato. Kwaśny rabarbar to idealny dodatek do deserów, w tym ciast. My polecamy zrobić jedno z najprostszych rabarbarowych ciast. Robi się je gwałtownie i nie znamy nikogo, komu ciasto z tego przepisu nie wyszło.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
Jednym z sekretów tego ciasta jest porządne zmiksowanie jajek z cukrem. Cukier musi się rozpuścić, a masa ma być puszysta i jasna. Najlepiej użyć do ego dowolnego miksera. Kolejne składniki również można wmieszać w ciasto mikserem, jednak najlepiej zmniejszyć już obroty. Młody rabarbar można kroić razem ze skórką, jeżeli widzisz, iż jest łykowaty – obierz go. Rabarbar podczas pieczenia zatopi się w cieście, dzięki temu czujesz smak rabarbaru przy każdym kęsie.
Ciasto z rabarbarem – dodaj coś od siebie
Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i zawsze dodajesz coś od siebie, to proste ciasto z rabarbarem również daje ci pole do popisu. Przede wszystkim do ciasta, oprócz rabarbaru, możesz też dodać inne owoce. W towarzystwie rabarbaru doskonale sprawdzą się też truskawki. Ciasto możesz także posypać kruszonką (to podpowiedź przede wszystkim dla tych, którzy mają w zamrażarce resztki kruchego ciasta, które zostały z przygotowywania kruchych tart czy ciasteczek – zmrożone kruche ciasto wystarczy zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto rabarbarowe przed włożeniem do piekarnika).
Ciasto rabarbarowe można jeść od razu, ale naszym zdaniem najlepsze jest na drugi dzień – bo staje się jeszcze bardziej wilgotne. Najlepiej podawać je jedynie posypane cukrem pudrem.