Łamiemy schemat! Popełniliśmy oto wspaniałą żółtą pomidorówkę – to nietrudne zadanie gdy ma się pod ręką wyborne żółte pomidory – w szczycie sezonu dostać je u nas można u Państwa Jabłońskich, w Powielinie i na stoisku NovaBio. jeżeli zaś wolicie rozwiązania ekspresowe polecamy passatę z żółtych pomidorów. Intrygujący kolor i dobrze wszystkim znany, intensywnie pomidorowy smak. Można potraktować ją jak krem, dodając nieco kwaśnej śmietany i grillowane plastry żółtych pomidorów, albo rozrzedzić bulionem, doprawić koperkiem i podać z ryżem lub lanymi kluseczkami. Z tej ilości składników starczy zupy dla 4 osób. Lato sprzyja odkryciom. Smacznego sezonu pomidorowego!
Składniki:
- 1 kg żółtych pomidorów EKO Bukiet Smaków
- 1 spora cebula EKO Powielin
- crème fraîche Raczek
- koperek EKO Bukiet Smaków
- sól i pieprz
- 2 żółte pomidory EKO do dekoracji
- opcjonalnie: ostra papryczka EKO i 2 ząbki czosnku EKO NovaBio
- zamiast pomidorów możesz użyć żółtej passaty dostępnej na stoisku Fabryka Deli
Krok po kroku:
- Sparz pomidory we wrzątku, obierz je ze skórki. Następnie zmiksuj je dokładnie, dopraw solą pieprzem, jeżeli lubisz rozwiązania pikantne – dodaj zgnieciony czosnke i drobno posiekaną papryczkę peperoni.
- W niedużym rondlu podsmaż posiekaną drobno cebulę, gdy zmięknie zalej ją pomidorami, pogotuj całość przez krótką chwilę, tylko po to by stała się ciepła.
- Grube dwucentymetrowe plastry żółtych lub pomarańczowych pomidorów podsmaż na intensywnym ogniu z dwóch stron, po czym wyłóż na środek głębokiego talerza.
- Nalej zupę, dodaj solidną łychę creme fraiche i posiekany koperek, oraz kilka listków bazylii.