Pomidorówka z żółtych pomidorów

biobazar.org.pl 1 dzień temu

Łamiemy schemat! Popełniliśmy oto wspaniałą żółtą pomidorówkę – to nietrudne zadanie gdy ma się pod ręką wyborne żółte pomidory – w szczycie sezonu dostać je u nas można u Państwa Jabłońskich, w Powielinie i na stoisku NovaBio. jeżeli zaś wolicie rozwiązania ekspresowe polecamy passatę z żółtych pomidorów. Intrygujący kolor i dobrze wszystkim znany, intensywnie pomidorowy smak. Można potraktować ją jak krem, dodając nieco kwaśnej śmietany i grillowane plastry żółtych pomidorów, albo rozrzedzić bulionem, doprawić koperkiem i podać z ryżem lub lanymi kluseczkami. Z tej ilości składników starczy zupy dla 4 osób. Lato sprzyja odkryciom. Smacznego sezonu pomidorowego!

Składniki:

  • 1 kg żółtych pomidorów EKO Bukiet Smaków
  • 1 spora cebula EKO Powielin
  • crème fraîche Raczek
  • koperek EKO Bukiet Smaków
  • sól i pieprz
  • 2 żółte pomidory EKO do dekoracji
  • opcjonalnie: ostra papryczka EKO i 2 ząbki czosnku EKO NovaBio
  • zamiast pomidorów możesz użyć żółtej passaty dostępnej na stoisku Fabryka Deli

Krok po kroku:

  1. Sparz pomidory we wrzątku, obierz je ze skórki. Następnie zmiksuj je dokładnie, dopraw solą pieprzem, jeżeli lubisz rozwiązania pikantne – dodaj zgnieciony czosnke i drobno posiekaną papryczkę peperoni.
  2. W niedużym rondlu podsmaż posiekaną drobno cebulę, gdy zmięknie zalej ją pomidorami, pogotuj całość przez krótką chwilę, tylko po to by stała się ciepła.
  3. Grube dwucentymetrowe plastry żółtych lub pomarańczowych pomidorów podsmaż na intensywnym ogniu z dwóch stron, po czym wyłóż na środek głębokiego talerza.
  4. Nalej zupę, dodaj solidną łychę creme fraiche i posiekany koperek, oraz kilka listków bazylii.
Idź do oryginalnego materiału