Podobną owsiankę jada Iga Świątek. Zdrowy posiłek przygotujesz w kilka minut

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Owsianka mistrzyni Źródło: Unsplash


Owsianka zjedzona o poranku nie tylko nas nasyci i dostarczy energii na cały dzień, ale też zaspokoi kubki smakowe i ostudzi ochotę na słodycze. Swój sposób na pożywną owsiankę ma również mistrzyni tenisa Igi Świątek. Poznajcie ten przepis!


Coraz więcej osób nie wyobraża sobie śniadania bez owsianki. Niektórzy przygotowują ją o poranku, inni robią to już wieczorem, aby zaraz po przebudzeniu zjeść tzw. nocną owsiankę – śniadaniowy hit dla zabieganych. Ze względu na prozdrowotne adekwatności tego dania, można je jeść w każdej postaci i o każdej porze. I zdaniem specjalistów owsiankę można jeść codziennie!


Jakie adekwatności zdrowotne ma owsianka?


Sekret tego prostego tkwi w płatkach owsianych, które zawierają ważne minerały, takie jak magnez, żelazo, wapń, cynk i potas – dzięki nim wzmacniamy układ immunologiczny i krwionośny. Płatki są również źródłem witaminy E, która opóźnia efekty starzenia oraz witaminy C (jak żadna inna wzmacnia odporność).


Posiłki z użyciem płatków owsianych charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną. Dają także długotrwałe uczucie sytości – tłumaczy Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk. „Rozpuszczalny błonnik znajdujący się w owsie pomaga regulować poziom cukru we krwi. Produkty owsiane, szczególnie tradycyjne płatki owsiane mają relatywnie mniejszy indeks glikemiczny niż odpowiednie produkty pszenne, jęczmienne czy kukurydziane”.


Poza tym płatki owsiane zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych i obniżają poziom cholesterolu. Ponadto łagodzą zaparcia, przyspieszają metabolizm i pobudzają wzrost dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym. Warto włączać płatki jako dodatek do ciast, batonów, słodkich zapiekanek czy babeczek.


Czy osoby uprawiające sport powinny jeść owsiankę?


W swoim menu owsiankę powinny uwzględnić osoby uprawiające sport. Zjedzona przed treningiem odpowiednio nasyci, jednocześnie nie powodując efekty przeciążonego żołądka. Ale też dostarczy energii, tak potrzebnej w czasie ćwiczeń, zwłaszcza jeżeli wzbogacimy ją owocami, takimi jak banan, borówki czy maliny. Poza tym węglowodany będą uwalniały się stopniowo, dzięki czemu trenującemu nie zabraknie mocy. Owsiankę można też zjeść po treningu, ponieważ wtedy nasze mięśnie domagają się białka. jeżeli połączymy płatki owsiane z mlekiem, nasze mięśnie otrzymują odpowiednie wartości odżywcze.


Jaką owsiankę je Iga Świątek?


Miłośniczką owsianki jest Iga Świątek. Kiedy podzieliła się ze swoimi fanami zdjęciem swojej ulubionej owsianki, idąc za przykładem mistrzyni, wiele osób zaczęło podobne danie przygotowywać w domu.


„A owsiankę ze zdjęcia akurat przygotowałam sobie sama, to jedno z moich ulubionych śniadań i też jedna z niewielu rzeczy, które potrafię ugotować (więc dużego wyboru nie miałam)”– napisała Iga Świątek na Instagramie. Z fotografii można wnioskować, iż tenisistka lubi owsiankę z borówkami i cząstkami jabłek, jogurtem naturalnym i cynamonem. Bazą do przygotowania owsianki z pewnością było mleko roślinne, którego Iga Świątek jest fanką. Taka wersja owsianki dostarcza witamin C, przyspiesza metabolizm.


Przygotowując owsiankę zwróćcie uwagę, aby nie popełniać często spotykanych błędów, ponieważ nieświadomie możecie pozbawić ją tego, co najlepsze. jeżeli znudziła Wam się zwykła owsianka, można również zrobić inne danie, z płatkami owsianymi w roli głównej.


Przepis na owsiankę mistrzyni
Idź do oryginalnego materiału