Wybierając idealne śniadanie, warto zwrócić uwagę na jego składniki odżywcze, jak również na smak. Starajmy się celebrować ten posiłek, bo dostarcza nam energii na cały dzień i może stanowić jeden z najprzyjemniejszych momentów dnia, jeżeli przygotujemy coś pysznego. Eksperci mówią, iż śniadanie powinno dostarczać ok. 30 proc. dziennego spożycia kalorii a osoby, które jedzą śniadania, mają mniejsze problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi i rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne typu nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Dodatkowo wartościowe śniadanie wpływa pozytywnie na zdolność uczenia się, koncentracji i nasz nastrój w ciągu dnia.
Zdrowe dodatki do pieczonej owsianki
Płatki owsiane zawierają cenne minerały i witaminy. Dzięki swoim adekwatnościom pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko udarów mózgu i zawałów serca. Jednak robiąc owsiankę można wzbogacić ją też o kolejne cenne składniki. Do płatków można dodać siemię lniane, które jest bogatym źródłem niezwykle zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka oraz kilku rodzajów błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na pracę jelit i jest sprzymierzeńcem odchudzania. Dodatkowo siemię lniane działa łagodząco na przewód pokarmowy.
Warto również dodać do pieczonej owsianki sezonowe owoce lub pieczone jabłko, orzechy i cynamon, który dzięki olejkom eterycznym i polifenolom ma działanie zwalczające chorobotwórcze wirusy, bakterie i grzyby, jak również działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Owoce dostarczą cennych witamin i minerałów, zaś orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów i energii.
Pieczona owsianka będzie smakować wszystkim domownikom. Przygotowanie dania zajmie jedynie 5 minut. Potem trzeba włożyć je do piekarnika na 25 minut i poczekać, aż apetyczny zapach rozniesie się po całym domu.
Wypróbuj przepis na pieczoną owsiankę