Pieczona owsianka dobra na śniadanie, deser lub podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pieczona owsianka Źródło: Shutterstock


Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań. W wersji pieczonej jest delikatna i pyszna, a jeżeli zostanie ze śniadania, możesz podać ją na deser czy podwieczorek. Polecamy przepis na pieczoną owsiankę, która będzie smakować całej rodzinie.


Wybierając idealne śniadanie, warto zwrócić uwagę na jego składniki odżywcze, jak również na smak. Starajmy się celebrować ten posiłek, bo dostarcza nam energii na cały dzień i może stanowić jeden z najprzyjemniejszych momentów dnia, jeżeli przygotujemy coś pysznego. Eksperci mówią, iż śniadanie powinno dostarczać ok. 30 proc. dziennego spożycia kalorii a osoby, które jedzą śniadania, mają mniejsze problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi i rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne typu nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Dodatkowo wartościowe śniadanie wpływa pozytywnie na zdolność uczenia się, koncentracji i nasz nastrój w ciągu dnia.


Zdrowe dodatki do pieczonej owsianki


Płatki owsiane zawierają cenne minerały i witaminy. Dzięki swoim adekwatnościom pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko udarów mózgu i zawałów serca. Jednak robiąc owsiankę można wzbogacić ją też o kolejne cenne składniki. Do płatków można dodać siemię lniane, które jest bogatym źródłem niezwykle zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka oraz kilku rodzajów błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na pracę jelit i jest sprzymierzeńcem odchudzania. Dodatkowo siemię lniane działa łagodząco na przewód pokarmowy.


Warto również dodać do pieczonej owsianki sezonowe owoce lub pieczone jabłko, orzechy i cynamon, który dzięki olejkom eterycznym i polifenolom ma działanie zwalczające chorobotwórcze wirusy, bakterie i grzyby, jak również działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Owoce dostarczą cennych witamin i minerałów, zaś orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów i energii.


Pieczona owsianka będzie smakować wszystkim domownikom. Przygotowanie dania zajmie jedynie 5 minut. Potem trzeba włożyć je do piekarnika na 25 minut i poczekać, aż apetyczny zapach rozniesie się po całym domu.


Wypróbuj przepis na pieczoną owsiankę
Idź do oryginalnego materiału