Owoc naładowany witaminą C, potasem i błonnikiem. Uważaj w jednym przypadku

zdrowie.interia.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Jest słodkie, soczyste, a do tego naładowane m.in. witaminą C. Przepadamy za mango. Najchętniej wybieramy świeże owoce, ale coraz częściej w sklepach szukamy również mango w postaci suszonej. Dlaczego warto jeść mango? Czy spożywanie suszonego mango też może pozytywnie wpływać na organizm? Do czego warto je dodawać?


Mango - co to za owoc?


Mango to tropikalny owoc pochodzący z Azji Południowej. Uznawany jest za narodowy owoc Indii, Pakistanu i Filipin. Dziś uprawy mango znajdują się w wielu ciepłych regionach na całym świecie, np. w Hiszpanii. Owoc cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją soczystość, słodki smak oraz bogactwo witamin i minerałów. Ci, którzy często sięgają po mango, mówią też, iż za jego sprawą w mig przenoszą się do odległych zakątków świata, na skąpane w słońcu plaże. Przywołuje ono miłe, wakacyjne wspomnienia.


Mango jest owocem zaliczanym do rodziny pestkowców. Ma charakterystyczny kształt walca, lekko spłaszczającego się przy końcach. Kolor skórki jest wskaźnikiem dojrzałości owoców. Początkowo jest ona zielona, a gdy mango jest dojrzałe, łączy kolory: pomarańczowy, żółty i czerwony z domieszką zieleni. Barwa owoców różni się również w zależności od odmiany. Miąższ jest pomarańczowo-żółty, zwarty, orzeźwiający. Świetnie smakuje i pięknie też pachnie.Reklama


Mango - wartości odżywcze i adekwatności


Mango zawiera szereg witamin i składników mineralnych, a także polifenoli, czyli silnych antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Jest szczególnie bogatym źródłem witaminy C (jedna szklanka świeżego mango, 165 g, zapewnia ponad 60 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik). Dostarcza też kwasu foliowego, witaminy B6 i innych witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E, a także potasu oraz magnezu.


Spożywanie mango przyczynia się do poprawy funkcjonowania naczyń krwionośnych i poprawy profilu lipidowego. Owoc wspiera układ pokarmowy (zawartość błonnika korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapewnia uczucie sytości, zapobiega zaparciom), wspomaga układ odpornościowy, może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów, a także, m.in. dzięki karotenoidom, może wspierać zdrowie oczu. Witaminy z grupy B są z kolei ważne dla pracy układu nerwowego.


Suszone mango - czy jest zdrowe?


W sklepach znajdziemy mango świeże i mrożone, mango w puszce, a także, coraz częściej, mango suszone. Zauważa się, iż świeże mango dość gwałtownie się psuje, a suszenie to sposób na przedłużenie okresu przydatności owocu do spożycia i skorzystanie z jego adekwatności.
Mango suszone reklamowane jest jako przekąska pełna odżywczych składników. Każda porcja jest pełna witamin, minerałów i błonnika. Mango w takiej postaci można kupić w wersji słodzonej lub niesłodzonej. Lepiej jednak unikać dosładzanych suszonych owoców, gdyż zawierają zwyczajnie sporo zbędnego cukru.
Suszone mango może być bardziej pożywną alternatywą dla konwencjonalnych słonych lub słodkich przekąsek, pomagając jednocześnie zaspokoić ochotę na słodycze.
Suszone mango najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach lub suchych pojemnikach, w chłodnym miejscu.


Suszone mango - adekwatności


Suszone mango, tak jak i świeże, jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy A i kwasu foliowego. Choć jednak dostarcza wielu witamin, jest również bogate w kalorie i naturalnie występujące cukry. Warto zwracać uwagę na informacje zawarte na opakowaniu - mango suszone można być bowiem dodatkowo dosładzane i warto wybierać te, które nie zawiera dodatku cukru. Spożywanie dużych ilości suszonego mango może prowadzić do wysokiego poziomu cukru we krwi i niepożądanego przyrostu masy ciała, dlatego umiar jest kluczowy.


Suszone mango ma niższą zawartość przeciwutleniaczy niż jego świeży odpowiednik, ale przez cały czas jest dobrym źródłem karotenoidów. Karotenoidy wykazują silne adekwatności antyoksydacyjne, stymulują funkcjonowanie układu odpornościowego, mają działanie przeciwnowotworowe, chronią zdrowe komórki przed promieniowaniem UV, działają ochronnie na wzrok, mogą zmniejszać ryzyko chorób serca.
Suszone mango dostarcza również błonnika pokarmowego. Błonnik reguluje pracę jelit, usprawnia proces trawienia, zapobiega zaparciom.
Składniki występujące w suszonym mango mogą również przyczynić się do zwiększenia poziomu energii, zwalczenia zmęczenia, a także wzmocnienia odporności. Są dobrym wyborem jako przekąska przed treningiem lub jako szybki zastrzyk energii w ciągu dnia. Żywność bogata w potas obniża ciśnienie, a mango dostarcza go dość dużo.


Suszone mango - jak jeść?


Mango suszone doskonale smakuje bez żadnych dodatków, jako samodzielna przekąska. Może jednak stanowić też dodatek do np. jogurtu, owsianki, kasz, deserów, wypieków, sałatek, kompotów, a choćby dań mięsnych.
CZYTAJ TAKŻE:
Zbiją cholesterol i poziom cukru. Zobacz, dlaczego warto jeść garść pistacji dziennie
Przyspieszą metabolizm, wspomogą jelita, odmłodzą mózg. Dlaczego jeszcze warto jeść borówki amerykańskie?
Idź do oryginalnego materiału