Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, informując o wykryciu bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj. Spożycie zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Fot. Obraz zaprojektowany przez Warszawa w Pigułce wygenerowany w DALL·E 3.
Szczegóły dotyczące produktu
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj A.A. Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
Jakie działania podjęto?
Po wykryciu bakterii Sanepid przeprowadził kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A. Kałużni. Ustalono, iż zakażone jaja pochodziły z kurników A, B i F, a ich liczba wynosiła 90 697 sztuk. W związku z tym wprowadzono zakaz sprzedaży jaj z tych kurników do czasu uzyskania wyników dalszych badań laboratoryjnych.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać jaj z partii objętej ostrzeżeniem.
Zaleca się wyrzucenie produktu lub zwrócenie go do miejsca zakupu.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, takich jak bóle brzucha, biegunka, gorączka czy wymioty, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Więcej informacji na temat zakażenia Salmonellą można znaleźć na stronie internetowej Sanepidu pod hasłem „Salmonelozy durowe i jelitowe”.
Dlaczego Salmonella jest niebezpieczna?
Bakterie Salmonella spp. mogą powodować poważne infekcje układu pokarmowego, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i osób z osłabioną odpornością. Do zakażenia może dojść poprzez spożycie surowych jaj, niedogotowanych potraw z jajkami lub kontakt z powierzchniami, na których znajdowały się skażone produkty.
Sanepid ostrzega przed spożywaniem jaj z partii A3PL08121309 z terminem przydatności 15 lutego 2025 roku. Produkt może zawierać bakterie Salmonella spp., które mogą prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych. Wszyscy konsumenci powinni unikać spożywania tych jaj oraz stosować środki ostrożności, a w przypadku wystąpienia objawów skonsultować się z lekarzem.