Salmonella spp. została wykryta w 1 z 5 próbek produktu o nazwie: 10 Świeżych jaj, numer partii: A3PL08121309, data spożycia: 15/02/2025, kod kreskowy: 5 987463 142650, producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.
Jak podaje GIS, 28 stycznia bieżącego roku w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901 przeprowadzona została kontrola.

Ostrzeżenie GIS: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj/GIS
„Ustalono, iż jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w liczbie 90697 sztuk. Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących z ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych” – wskazano w komunikacie.
Ostrzeżenie dla konsumentów. Ryzyko zatrucia pokarmowego
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, iż nie należy spożywać produktów objętych ostrzeżeniem.
„Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – zaznaczono.
Pałeczki Salmonella mogą doprowadzić do powstania salmonellozy durowej lub jelitowej. Ludzie mogą zarazić się poprzez spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella, spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko), a także przez używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.
Pierwsze objawy pojawiają się od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Występują: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
„Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę” – zaznacza GIS.
Lubnauer tłumaczy Nowacką ze słów o „polskich nazistach”: Była zmęczona/RMF FM/RMF