Dozwolona dzienna dawka soli
Zaleca się, aby dzienna dawka soli nie przekraczała 5 g dla osoby dorosłej. W Polsce jednak, jak się okazuje, średnio zjadamy dziennie aż 15 g, czyli trzykrotnie więcej, niż sugeruje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
Jedna łyżeczka do herbaty - tyle wynosi dzienna dawka, jednak należy pamiętać, iż nie chodzi tylko o tę sól, którą do posiłków wsypujemy z solniczki. Sól ukryta jest także w gotowych produktach, które spożywamy, np. w pieczywie, wędlinach, żółtym serze, konserwach czy daniach gotowych. jeżeli codziennie spożywamy te produkty i dodatkowo stosujemy sól w trakcie gotowania, istnieje ryzyko, iż przekroczymy zalecaną, dzienną dawkę. Reklama
Nadmiar soli w diecie - konsekwencje
Konsekwencje nadmiaru soli w diecie dotyczą zarówno układu krążenia, jak i układu pokarmowego, ale są odczuwalne także przez nerki, kości, stawy czy gospodarkę hormonalną.
Duża podaż soli jest ściśle związana z rozwojem nadciśnienia tętniczego krwi. Sód wpływa na zwiększenie wartości ciśnienia, co z kolei zwiększa ryzyko występowania udaru czy zawału serca. Nadmiar soli może przyczyniać się także do rozwoju kamicy nerkowej oraz innych chorób nerek.
Ponadto badania wykazały, iż nadmierne spożywanie soli zwiększa ryzyko występowania osteoporozy, niektórych nowotworów (w tym raka żołądka) oraz otyłości.
Jak rozpoznać nadmiar soli w diecie? Objawy widać na rękach
Nadciśnienie tętnicze czy choroby nerek rozwijają się po cichu, miesiącami, a czasem latami, dlatego pierwsze objawy trudno zauważyć.
Niektóre symptomy pojawiają się jednak wcześniej i mogą sugerować nadmierną podaż soli. Co powinno niepokoić?
Warto przyjrzeć się swoim dłoniom. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, powodując obrzęki, na które wrażliwe są właśnie ręce. Opuchnięte palce, dłonie czy nadgarstki, bez innej uchwytnej przyczyny, mogą świadczyć o tym, iż spożycie soli jest za wysokie. Takie same obrzęki mogą pojawiać się także w okolicach stóp oraz kostek.
Obrzęki mogą pojawić się choćby po jednorazowym, nadmiernym spożyciu tej przyprawy.
Do innych objawów nadmiaru soli w organizmie zalicza się:
nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu, problemy trawienne i wzdęcia, skurcze mięśni, nawracające bóle głowy,wzrost masy ciała.
W przypadku zaobserwowania powyższych objawów należy skonsultować się z lekarzem rodzinnym.
Ogranicz sól w diecie
Należy podkreślić, iż to właśnie codzienne wybory żywieniowe będą decydowały o naszym zdrowiu i samopoczuciu.
Wybierając gotowe produkty, takie jak pieczywo czy wędliny, warto czytać etykiety i sprawdzać zawartość soli w danym produkcie.
Należy zrezygnować z dosalania potraw, a zamiast tego wykorzystać inne przyprawy w kuchni. Warto postawić na bazylię, estragon, majeranek, kurkumę czy lubczyk - takie ziołowe zamienniki nie tylko dodają potrawom smaku i aromatu, ale wyróżniają się także adekwatnościami zdrowotnymi.
Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/111106,czy-jedynie-nadmiar-soli-w-diecie-moze-miec-niekorzystne-konsekwencje-zdrowotne.
https://zdrowie.pap.pl/dieta/nadmiar-soli-szkodzi-sercu-i-mozgowi.
CZYTAJ TAKŻE:
Nie tylko wspiera leczenie, ale chroni przed ciężkimi chorobami. Na tym polega immunożywienie