Niedożywienie pacjentów neurologicznych

leczeniewdomu.pl 2 miesięcy temu

Udar, SLA, SMA, SM – w przebiegu między innymi tych chorób pacjent może borykać się z problemem niedożywienia. Według badań, choćby połowa pacjentów przyjmowanych na oddziały neurologiczne cierpi na niedożywienie lub jest zagrożona niedożywieniem.

  • Niedożywienie pacjentów neurologicznych – statystyki
  • Niedożywienie w chorobie Parkinsona
  • SLA a niedożywienie
  • Niedożywienie a udar
  • Dysfagia a zgłębnik

Niedożywienie jest powszechnym problemem w grupie pacjentów neurologicznych. Według szacunków, połowa osób hospitalizowanych na oddziałach nerurologicznych jest dotknięta niedożywieniem lub zagrożona niedożywieniem.

Konsekwencje niedożywienia u pacjentów neurologicznych:

  • większa chorobowość
  • większa śmiertelność
  • gorsze efekty rehabilitacji
  • dłuższy czas hospitalizacji
  • wyższe koszty leczenia.

Żywienie kliniczne zmniejsza te ryzyka i podnosi jakość życia pacjentów. Dotyczy to nie tylko pacjentów w szpitalach, ale także osób przebywających w środowisku domowym.

Niedożywienie pacjentów neurologicznych – statystyki

Statystycznie, wśród pacjentów przyjmowanych do oddziałów neurologii, przy przyjęciu:

niedożywionych jest 7% pacjentów

  • zagrożonych niedożywieniem 34 % pacjentów,
  • odżywionych jest 59%.

Po 10 dniach hospitalizacji:

  • odsetek pacjentów niedożywionych wzrasta do 22 %,
  • zagrożonych niedożywieniem do 57%.

Innymi słowy, przy przyjęciu na oddział neurologiczny co drogi pacjent wymaga interwencji żywieniowej, po 10 dniach ten odsetek wzrasta do 80%.

W chorobach neurologicznych niedobory składników odżywczych są niebezpieczne, ponieważ mogą brać udział w patogenezie chorób, ale również nasilać odczuwane przez pacjenta objawy.

Przyczyny rozwoju niedożywienia u pacjentów neurologicznych:

  • dysfagia ustno-gardłowa
  • zaburzenia świadomości
  • deficyty percepcji
  • dysfunkcje poznawcze
  • zwiększone zapotrzebowanie energetyczne związane ze zwiększonym napięciem mięśni.

Niedożywienie w chorobie Parkinsona

Wśród pacjentów z chorobą Parkinsona, co trzeci wymaga interwencji żywieniowej prowadzonej równolegle z leczeniem neurologicznym. Według niektórych szacunków choćby 80% pacjentów boryka się z jakąś formą dysfagii.

Poza zaburzeniem motoryki ustno gardłowej, w przebiegu choroby Parkinsona może się pojawić również zaburzenie motoryki żołądkowo-jelitowej. W szczególności koordynacji odruchu żołądkowo-dwunastniczego.

W takiej sytuacji bardzo często u pacjentów żywionych przez gastrostomię wymagana jest wymiana na jejunostomię. Żywienie kliniczne w chorobie Parkinsona dodatkowo komplikuje stosowana przy tym schorzeniu farmakologia.

Niedożywienie w SLA

Według statystyk w grupie pacjentów z SLA, choćby połowa jest niedożywiona.

To niebezpieczne, ponieważ niedożywienie w tej grupie zwiększa ryzyko zgonu w ciągu 15 miesięcy prawie 5 krotnie.

Z badań wynika, iż w tej grupie pacjentów żywienie dojelitowe co prawda nie ma wpływu na wydłużenie życia pacjentów, ale znacznie poprawia jakość życia.

Niedożywienie a udar

Praktycznie co piąty pacjent, który doznał udaru jest niedożywiony. W ciągu kolejnych tygodni ryzyko niedożywienia wzrasta z 19 do 70%

Stosowanie leczenie żywieniowego u pacjentów po udarze daje znakomite efekty. Statystycznie, pacjenci którzy korzystali w wysokobiałkowej diety stracili około 5% masy ciała, podczas osoby gdy bez żywienia traciły choćby do 1/3 masy ciała.

Ponadto osoby, u których zastosowano interwencję żywieniową miały lepszy komfort życia i i siłę mięśniową. A to ma kolosalne znaczenie dla sukcesu rehabilitacji.

Dysfagia a zgłębnik

Wbrew obiegowej opinii, gdy u pacjenta po udarze pojawi się dysfagia, należy jak najszybciej wdrożyć żywienie przez zgłębnik, nie czekając aż objaw się utrwali.

To mit, iż lepiej z sondą zwlekać, bo jak pacjent będzie ćwiczył połykanie. Okazuje się, iż pacjenci dożywiani mają lepsze wyniki badań czynnościowych.

Ponadto, żywienie przez zgłębnik:

  • zmniejsza ryzyko zachłyśnięcia,
  • skraca hospitalizację,
  • zmniejsza ryzyko działań niepożądanych, powikłań leczenia i przetrwałej dysfagii.

Jeśli lekarze przewidują, iż zaburzenia połykania utrzymają się powyżej 4 tygodni to zgłębnik należy jak najszybciej zamienić na PEG.

PEG dla pacjentów neurologicznych

PEG jest drogą wyboru żywienia dojelitowego u pacjentów z przewlekłymi schorzeniami neurologicznymi, którzy nie są w stanie bezpiecznie odżywiać się doustnie. zwykle jest dobrze tolerowany i może prowadzić do znacznej poprawy stanu odżywienia

Żywienie dojelitowe u pacjentów z dysfagią – korzyści:

  • mniejsze ryzyko powikłań i chorobowości
  • niższa śmiertelność
  • krótsza hospitalizacja i niższe koszty
  • wyższa jakość życia i lepsze wyniki leczenia
  • mniejsze ryzyko powikłań.
Idź do oryginalnego materiału