Niebezpieczna bakteria w popularnym serze. GIS wydał komunikat. Sprawdź, czy masz go w lodówce

g.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Fot. pexels.com/ autor Alexy Almond


Główny Inspektorat Sanitarny na bieżąco wydaje komunikaty dotyczące wycofywanych produktów. Tym razem ostrzeżenie dotyczy jednego z najpopularniejszych serów. W najnowszej serii nabiału wykryto obecność niebezpiecznej bakterii.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem żółtego sera. Z przeprowadzonych w ostatnim czasie analiz wynika, iż pewna partia produktu jest skażona bakterią Salmonella Newport. Chodzi o jeden z najpopularniejszych gatunków. Sprawdź, czy masz go w lodówce. jeżeli tak - natychmiast wyrzuć.


REKLAMA


Zobacz wideo Ranking kiełbasek żużlowych, czyli gdzie na żużlu warto zjeść


GIS ostrzeżenia. Jeden z popularnych produktów wycofano ze sprzedaży
We wtorek 24 września 2024 roku na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się komunikat dotyczący wykrycia niebezpiecznej bakterii w jednym z najpopularniejszych produktów w sklepach spożywczych. Konsumpcja sera bez poddania go odpowiedniej obróbce termicznej może wiązać się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Osoby, które w ostatnim czasie kupiły Ser Złoty Mazur 150g w plastrach, numer partii: 30.08/P6 16:59 z terminem przydatności do 28.11.2024, posiadający kod kreskowy: 5900820008406, którego producentem jest Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE bez chwili zastanowienia powinny go zutylizować.


Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu


- informują pracownicy sanepidu. Zatrucie pokarmowe to tylko jedna z konsekwencji, z jaką może przyjść się zmierzyć osobie, która nieświadomie zjadła skażony ser. Zobacz, kto powinien na niego szczególnie uważać.


Ser Złoty Mazur - wykryto skażenie. Pewne grupy osób w szczególności powinny go unikać
Głównymi objawami zatrucia pokarmowego są zaparcia, wzdęcia, biegunka, mdłości oraz wymioty. Niekiedy mogą towarzyszyć im również bóle głowy. Symptomy po zjedzeniu zakażonego bakterią Salmonelli Newport najczęściej pojawiają się już po kilku godzinach. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy złe samopoczucie wystąpi dopiero po paru dniach od momentu kontaktu ze skażonym produktem. W największej grupie ryzyka są dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz chorzy cierpiący na przewlekłe dolegliwości. W ich przypadku zatrucie może doprowadzić do sporych powikłań prowadzących do zapalenia płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów lub infekcji szpiku kostnego. Najgorszy scenariusz przewiduje również możliwość rozwoju sepsy (posocznicy). Dlatego też pracownicy Głównego Inspektoratu Sanitarnego apelują:


W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału