Zaczyna się powoli czas przygotowywania przetworów na zimę. Robimy dżemy, kompoty, ogórki, marynujemy grzybki. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie domowego leczo, które idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy będziecie potrzebować „awaryjnego” obiadu. Zapas takich przetworów to duże ułatwienie i wygoda. Takie rozwiązanie pozwoli cieszyć się też zdrowym i bardzo aromatycznym daniem przez cały rok – choćby wtedy, gdy sezon na świeże warzywa będzie już dawno za nami.
Jak zrobić leczo w słoikach na zimę?
Leczo jest to potrawa, która pochodzi z kuchni węgierskiej i składa się głównie z papryki, cebuli i pomidorów, jednak można przygotować różne wariacje tego dania. W naszym kraju często dodaje się do niego również kiełbasę. Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa są przygotowane al dente (czyli nierozgotowane). Całość je się z dodatkiem pieczywa. Jest to szybkie w przygotowaniu i pożywne danie, które będzie smakować całej rodzinie.