Wielu uważa, iż to najzdrowszy specyfik spośród leczniczych nalewek owocowych. Czarne porzeczki to prawdziwe polskie super food, a ich adekwatności zdrowotne są wręcz nieocenione.
Jakie adekwatności ma czarna porzeczka?
Czarna porzeczka zawiera witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, a także fosfor, wapń, magnez czy potas. Warto dodać, iż czarna porzeczka bije na głowę cytrynę, jeżeli chodzi o zawartość witaminy C. Wystarczy 100 g tych owoców, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C aż w 260 procentach! Ponadto czarna porzeczka jest bogata w błonnik, flawonoidy i przeciwutleniacze (to także wspomniana witamina C). Owoce czarnej porzeczki są niezastąpioną pomocą przy wspieraniu odporności, wspomaganiu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, mają pozytywny wpływ pracę serca i układu krwionośnego.
Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki?
Do zrobienia nalewki najlepiej wykorzystać wódkę oraz spirytus w równych proporcjach. Zasada jest wówczas taka, iż najpierw owoce zalewa się wódką, a dopiero w drugiej kolejności spirytusem. Można wykorzystać do zrobienia nalewki samą wódkę, wówczas będzie po prostu dużo słabsza. Ważne, aby owoce, które wykorzystasz do zrobienia nalewki, były dobrze oczyszczone i nie były zepsute i spleśniałe. Według tego samego przepisu możesz zrobić nalewkę z czerwonej porzeczki, albo wymieszać różne rodzaje porzeczek.
Ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań. Z 500 g cukru na kilogram owoców wyjdzie dość słodka nalewka. RADA: jeżeli chcesz uzyskać bardziej wytrawną nalewkę, nie tylko zmniejsz ilość cukru, ale dodaj do nalewki liść czarnej porzeczki. Jest bogaty w cenne garbniki i nada nalewce bardziej szlachetnego smaku.
WAŻNE: nalewki nie należy podawać dzieciom i młodzieży do 18 roku życia, kobietom w ciąży oraz innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu. Według Światowej Organizacji Zdrowia nie ma bezpiecznej ilości alkoholu.