W Światowym Dniu Kwasów Omega Trzy eksperci zalecają jedzenie tych substancji. Wyniki badań wskazują, iż nienasycone kwasy tłuszczowe spowalniają starzenie się i mogą przedłużyć życie.
Doktor Katarzyna Wolnicka z Instytutu Zrównoważonego Żywienia mówi, iż znaczenie kwasów omega w diecie potwierdzają opublikowane właśnie wyniki badań. 'Oceniano wpływ kwasów omega trzy, witaminy D i trzeciego czynnika, jakim był ruch, aktywność fizyczna. Zarówno te trzy czynniki razem, jak i same kwasy omega trzy, wykazały właśnie wpływ na obniżenie wieku biologicznego' - podkreśla specjalistka dietetyki. W ciągu trzech lat badania procesy starzenia zostały opóźnione o cztery miesiące.Dietetyczka kliniczna doktor Wanda Baltaza dodaje, iż dostarczanie organizmowi kwasów omega trzy jest ważne dla osób w każdym wieku. Wśród nich zwłaszcza kwas DHA to jeden z najważniejszych składników, niezbędnych od poczęcia. Ma ogromne znaczenie w budowie układu nerwowego, zwłaszcza mózgu, a także narządu wzroku.Chodzi nie tylko o samą długość życia, ale i jego jakość. Kwasy omega trzy poprawiają funkcje poznawcze…