Ważnym i najbardziej rozpowszechnionym białkiem w ludzkim organizmie jest kolagen. Suplementacja tego związku pozwala między innymi na zachowanie zdrowia stawów i wysokiej kondycji skóry. Budują go aminokwasy lizyna, glicyna, prolina oraz hydroksyprolina. Znajdziemy go w kościach, mięśniach, skórze i ścięgnach. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej.
Niedobór kolagenu w organizmie
Do niedoboru kolagenu dochodzi przede wszystkim wraz z wiekiem. Najintensywniejsza naturalna produkcja ma miejsce u dzieci, to właśnie dlatego posiadają one gładką, jędrną i pełną blasku skórę, a także nie zmagają się z bólem stawów. Pierwsze niewielkie spadki naturalnej produkcji następują w wieku 25 lat, zaś silniejszy spadek obserwujemy w okolicach 30. roku życia. 25-30 lat to etap w życiu, kiedy większość osób doświadcza pierwszych bólów stawów (najczęściej bóle kręgosłupa) i sztywności stawów oraz zauważa pierwsze zmarszczki. Na poziom kolagenu mamy jednak większy wpływ niż wydaje się większości osobom. Wszystko przez styl życia, jaki prowadzimy.
Czynniki znacznie obniżające poziom naturalnego kolagenu w organizmie i hamujące jego fizjologiczną syntezę:
- częsta ekspozycja na promieniowanie UV, np. praca fizyczna na dużym słońcu, opalanie się (także w solarium), wychodzenie na słońce bez zastosowania kremu z filtrem UV;
- dym tytoniowy – palenie czynne, ale i bierne;
- znacznego stopnia zanieczyszczenie powietrza, mieszkanie na co dzień w dużych miastach i tym samym narażanie skóry na smog i spaliny samochodowe;
- niedobór białka w diecie, ogólne niedobory żywnościowe – aminokwas lizyna jest kluczowa do naturalnej produkcji kolagenu w ustroju;
- nadmierny stres w życiu codziennym;
- nadmierne spożycie węglowodanów prostych (np. słodyczy) – przyłączenie cukrów do kolagenu prowadzi do powstania AGE, cząsteczek zaangażowanych w procesy starzenia się skóry;
- zaburzenia hormonalne, w tym spadek ilości estrogenów, np. w przebiegu menopauzy u kobiet.
Zobacz również: Czy kolagen wchłania się przez skórę?
Jak widać, dzięki zdrowej diety, unikania stresu, adekwatnej pielęgnacji skóry i regularnych badań kontrolnych możemy w dużym stopniu wpływać na poziom kolagenu w organizmie. Przede wszystkim jednak należy zadbać o jego uzupełnianie, czego nie zagwarantuje żadna inna metoda poza suplementacją.
Kolagen – suplementacja
Suplementacja kolagenu polega na jego regularnym, codziennym przyjmowaniu. Nie ma ram czasowych wyznaczonych na długość tej czynności. Rekomenduje się rozpoczęcie suplementacji w wieku 25-30 lat, przy czym powinna ona być długotrwała. choćby wieloletnie przyjmowanie kolagenu nie spowoduje skutków ubocznych, jako iż jest to naturalne białko występujące w ludzkim ustroju, a my jedynie je uzupełniamy.
Jaki kolagen wybrać?
Najlepiej sprawdzi się naturalny kolagen do picia. Wystarczy bardzo dokładnie i energicznie rozmieszać go z wodą, a następnie wypić. Spotkać możemy różne wersje smakowe, dzięki czemu przygotowany napój jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Można zakupić kolagen wołowy bądź rybi (rybi posiada mocniejszy smak, często uznawany za nieprzyjemny, ale wykazuje się równie dobrą biodostępnością w układzie pokarmowym co kolagen wołowy). Zalecana ilość to przynajmniej 8000 mg w 100 g proszku, natomiast w składzie powinny znajdować się też inne związki, które wpływają na zwiększenie wchłaniania kolagenu. Najcenniejszym jest witamina C. Można oczywiście suplementować kolagen wspólnie z acerolą (najbogatsze znane źródło witaminy C).
Dla kogo kolagen do picia?
Kolagen do picia sprawdzi się w przypadku wszystkich osób po 25. roku życia. Szczególnie jednak polecany jest osobom:
- pragnącym zachować zdrowy wygląd skóry, jej jędrność i wytrzymałość;
- chcącym wspomóc naturalną produkcję kolagenu i tym samym spowolnić procesy starzenia się całego organizmu;
- aktywnym fizycznie, sportowcom narażonym na kontuzje narządu ruchu;
- po urazach narządu ruchu (złamania kości, skręcenia, zwichnięcia) celem lepszego gojenia się tkanek i szybszego powrotu do pełnej sprawności;
- po operacjach i zabiegach celem lepszego gojenia się tkanek i wspierania tworzenia pełnowartościowych blizn;
- z chorobami stawów, np. chorobą zwyrodnieniową stawów, reumatoidalnym zapaleniem stawów i innymi;
- ze zmarszczkami, żyjącym w stresie, stosującym mało urozmaiconą dietę, pracującym na słońcu.
Kolagen do picia skutecznie uzupełni ewentualne niedobory, o ile suplement diety będzie mieć wysoką jakość. Za to odpowiada natomiast producent. Należy zwrócić uwagę, aby był godny polecenia oraz aby szczególnie kontrolował produkcję kolagenu. Najlepiej kupować kolagen do picia na stronach producentów.
Polecane produkty:
Kolagen w proszku na stawy, kości i skórę
Kolagen bioalgi zawiera aż 97% hydrolizowanego kolagenu. Jego opatentowana formuła sprawia, iż wchłanialność jest na bardzo wysokim poziomie. Wspomaga łagodzenie objawów już istniejących chorób stawów, dodatkowo zapobiegając pojawianiu się nowych. Zobacz więcej... | |
Kolagen naturalny w kapsułkach
Skład produktu to wyłącznie naturalny, rybi kolagen. Dzięki temu jest on aktywny biologicznie, a także bardzo wysokiej wchłanialności. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
- Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia i Medycyna Kosmetologiczna, 2/2012.
- Morąg M., Burza A., Budowa, adekwatności i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.