O zaletach kiszonek przypomina pacjencki serwis pacjent.gov.pl, którego eksperci zachęcają, aby właśnie teraz, przed zimą i okresem nasilonych infekcji, wzmacniać swoją odporność. Jednym ze sposobów jest jedzenie kiszonek.
Jakie adekwatności mają kiszonki?
Kisić można zarówno warzywa, jak i owoce. Jesień jest dobrym momentem na robienie kiszonek, ze względu na dostępność wielu świeżych owoców i warzyw, ale tak naprawdę można je robić całą zimę.
Dzięki jedzeniu kiszonek:
zwiększysz zawartość witamin C i E w organizmie,
zaspokoisz głód przy spożyciu małej liczby kalorii,
zwiększysz zawartość probiotyków w organizmie,
zapobiegniesz zaparciom,
wzmocnisz system odpornościowy,
poprawisz działanie układu pokarmowego,
zapobiegniesz infekcjom wywołanym przez drobnoustroje, takie jak: pasożyty, wirusy i grzyby,
zwiększysz przyswajalność składników pokarmowych zawartych w owocach i warzywach,
uregulujesz poziom cholesterolu, co zmniejszy ryzyko chorób cywilizacyjnych (kiszonki zmniejszają zły cholesterol i podnoszą dobry).
Jak wykorzystać kiszonki w codziennych posiłkach?
W kuchni warto eksperymentować i urozmaicać dania. Różne kiszonki dają tu ogromne pole do popisu. Eksperci serwisu pacjent.gov.pl radzą, jak wykorzystać je w codziennej diecie. Rób z nich:
surówki (miks kiszona marchewka z kapustą, dodatkiem czosnku, cebulą),
sałatki (miks sałat, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, marchewka, olej lniany),
na ciepło/zimno przetarte (buraki, marchew, jabłka),
dodatek do obiadu (tarte surówki, miks sałat),
risotto z kiszonkami (ryż z burakami i cebulą, dodatkiem czosnku),
kasza/ryż z kiszonkami na słodko/wytrawnie (kasza z cukinią, pomidorem, porem, kasza z owocami – truskawkami/jabłkami, ryż na mleku/napoju roślinnym z jabłkami i orzechami),
paprykarz z kiszonej papryki,
pasty do kanapek,
dodatek do jajek gotowanych, omletów, jajecznicy.