Kiszonki wzmocnią twoją odporność. Jak wykorzystać je w diecie?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kiszonki. Źródło: Shutterstock / Tatjana Baibakova


Jeśli chcesz wzmacniać odporność, w twojej diecie nie powinno zabraknąć zdrowych kiszonek. Pomysłów na ich wykorzystanie w posiłkach jest całe mnóstwo.


O zaletach kiszonek przypomina pacjencki serwis pacjent.gov.pl, którego eksperci zachęcają, aby właśnie teraz, przed zimą i okresem nasilonych infekcji, wzmacniać swoją odporność. Jednym ze sposobów jest jedzenie kiszonek.


Jakie adekwatności mają kiszonki?


Kisić można zarówno warzywa, jak i owoce. Jesień jest dobrym momentem na robienie kiszonek, ze względu na dostępność wielu świeżych owoców i warzyw, ale tak naprawdę można je robić całą zimę.


Dzięki jedzeniu kiszonek:


zwiększysz zawartość witamin C i E w organizmie,


zaspokoisz głód przy spożyciu małej liczby kalorii,


zwiększysz zawartość probiotyków w organizmie,


zapobiegniesz zaparciom,


wzmocnisz system odpornościowy,


poprawisz działanie układu pokarmowego,


zapobiegniesz infekcjom wywołanym przez drobnoustroje, takie jak: pasożyty, wirusy i grzyby,


zwiększysz przyswajalność składników pokarmowych zawartych w owocach i warzywach,


uregulujesz poziom cholesterolu, co zmniejszy ryzyko chorób cywilizacyjnych (kiszonki zmniejszają zły cholesterol i podnoszą dobry).


Jak wykorzystać kiszonki w codziennych posiłkach?


W kuchni warto eksperymentować i urozmaicać dania. Różne kiszonki dają tu ogromne pole do popisu. Eksperci serwisu pacjent.gov.pl radzą, jak wykorzystać je w codziennej diecie. Rób z nich:


surówki (miks kiszona marchewka z kapustą, dodatkiem czosnku, cebulą),


sałatki (miks sałat, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, marchewka, olej lniany),


na ciepło/zimno przetarte (buraki, marchew, jabłka),


dodatek do obiadu (tarte surówki, miks sałat),


risotto z kiszonkami (ryż z burakami i cebulą, dodatkiem czosnku),


kasza/ryż z kiszonkami na słodko/wytrawnie (kasza z cukinią, pomidorem, porem, kasza z owocami – truskawkami/jabłkami, ryż na mleku/napoju roślinnym z jabłkami i orzechami),


paprykarz z kiszonej papryki,


pasty do kanapek,


dodatek do jajek gotowanych, omletów, jajecznicy.
Idź do oryginalnego materiału