Kiszone ogórki to jedne z najzdrowszych warzyw. Spróbuj przygotować je w domu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórki kiszone Źródło: Pixabay


Chociaż sezon na kiszenie ogórków jeszcze przed nami, bo największa obfitość tych warzyw występuje w Polsce lipcu, to niektórzy już biorą się za robienie kiszonek. Są już do kupienia ogórki gruntowe, które nadają się do tego celu. Wypróbuj przepis na tę zdrową kiszonkę.


Ogórki kiszone i ogórki małosolne (które można jeść już po kilku dniach kiszenia) są jednym z największych przysmaków Polaków. Oprócz tego, iż są smaczne, mają wiele wartości zdrowotnych. Powinny gościć na stałe w naszym jadłospisie. Najzdrowsze są te przygotowane w domu, bo nie zawierają kwasu octowego, który dodawany jest często do kiszonek. Do kiszenia nadają się niewielkie ogórki gruntowe, które są już w sprzedaży.


Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?


W czasie procesu kiszenia znajdujące się w komórkach roślinnych cukry proste przekształcają się w kwas mlekowy. Jest to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a także usuwa toksyny, reguluje florę bakteryjną w jelitach i oczyszcza je. Ponadto, zarówno świeże ogórki, jak i kiszone są niskokaloryczne. Dwa ogórki gruntowe (czyli około 100 g) zawierają jedynie 14 kcal. Zalecane są więc w dietach odchudzających. W ogórkach kiszonych znajdziemy również dużą zawartość błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza wypróżnianie i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Niektóre odmiany ogórków zawierają także fizetynę. Substancja ta pomaga zachować dobrą kondycję układu nerwowego oraz mózgu. Z kolei flawonoidy, które są składnikami przeciwzapalnymi, ograniczają uwalnianie wolnych rodników w organizmie, spowalniają procesy starzenia się i zmniejszają stan zapalny. Ogórki zawieraj też duże ilości witaminy C, ich regularne spożywanie chroni przed infekcjami i wspomaga układ odpornościowy. Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.


Cenne adekwatności odżywcze a sok z kiszonych ogórków


Badania wskazują, iż sok z ogórków kiszonych wzmacnia odporność organizmu, a także chroni przed grzybicą. W medycynie tradycyjnej sok z ogórków polecany był na bóle głowy, migrenowe i gardła. Mikstura składająca się z soku z ogórków kiszonych, miodu i octu polecana była natomiast na problemy z przewodem pokarmowym, np. zgagę.


Uwaga: Kiszonki, a więc również ogórki kiszone nie są zalecane osobom, które chorują na nadciśnienie. Ci, którzy mają to schorzenie, powinni ograniczać w diecie produkty zawierające sól, gdyż podnosi ona ciśnienie krwi.


Wypróbuj przepis na chrupiące ogórki kiszone
Idź do oryginalnego materiału