Decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) o wycofaniu tatara z rynku ma związek z działaniami podjętymi przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Przeprowadzono badania tatara wołowego. Przeanalizowano skład pięciu próbek mięsa. W czterech z nich znaleziono bakterie Escherichia coli, które wytwarzają toksynę Shiga (STEC). Spożycie skażonego produktu zagraża zdrowiu.
Tatar wołowy – szczegóły wycofanej partii
Główny Inspektor Sanitarny w udostępnionym komunikacie podał więcej informacji na temat wycofanej z obiegu partii mięsa:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków,
weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Producent skażonego tatara uruchomił procedurę wycofywania produktu ze sprzedaży natychmiast po otrzymaniu informacji o nieprawidłowych wynikach przeprowadzonych badań. Cały proces nadzorują odpowiednie organy.
Czym grozi spożycie skażonego mięsa?
Spożycie skażonego mięsa może wywołać wiele poważnych komplikacji zdrowotnych. „Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa” – czytamy w komunikacie udostępnionym przez Głównego Inspektora Sanitarnego.