Jeść więcej i chudnąć? To możliwe. Czym jet "gęstość kalorii"?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Posiłek Źródło: Unsplash / Wasa Crispbread


Wiele osób stosując różnorodne diety, odczuwa głód i marzy o tym, żeby najeść się do syta. Okazuje się, iż jest na to sposób. Trzeba tylko wybrać produkty o niskiej gęstości kalorycznej. Dietetycy tłumaczą, co to oznacza.


Termin „gęstość kalorii” oznacza liczbę kalorii w danej objętości lub wadze żywności. Używany jest zamiennie z „gęstością energii” wskazującą na ilość kalorii w 100 gramach żywności – tłumaczą dietetycy z portalu Health Line. Dla przykładu: warzywo zawierające 30 kalorii na 100 gramów ma niską gęstość kaloryczną, podczas gdy czekolada, która ma 550 kalorii na 100 gramów, ma bardzo wysoką gęstość kalorii. Wybór produktów o niskiej gęstości kalorii czy energii, pozwala na spożycie dużej ilość jedzenia, jednocześnie ograniczając kalorie.


Prosty i skuteczny sposób odchudzania


Ułożenie jadłospisu według tej zasady prowadzi do eliminacji wysokokalorycznej, przetworzonej żywności, która jest niezdrowa i prowadzi do otyłości. Żywność o niskiej gęstości kalorii to przede wszystkim zdrowe i bogate w składniki odżywcze produkty. Przykładem pożywnych, sycących, a jednocześnie niskokalorycznych produktów są: białka, warzywa i owoce. Badania potwierdzają, iż osoby, które stosują diety o niskiej gęstości kalorycznej, spożywają mniej kalorii dziennie, co powoduje chudnięcie.


Produkty o „niskiej gęstości kalorii” pozwalają ograniczyć głód


Żywność o niskiej gęstości kalorii dostarcza mniejszej ilości tłuszczu i większej ilości wody i błonnika niż produkty o wysokiej gęstości. Pozwala to szybciej uzyskać uczucie sytości i zmniejszyć dzienne spożycie kalorii. Badania wskazują, iż odpowiednio dobierając produkty, można ograniczyć aż o ponad 50 proc. kaloryczność dań.


Dieta oparta na produktach o niskiej gęstości kalorii poprawia stan zdrowia


Zmniejsza spożycie przetworzonej, niezdrowej żywności.


Wprowadza do jadłospisu niskokaloryczne pożywne produkty.


Wysokiej jakości białka, zalecane w diecie mogą pomóc w utracie wagi.


Dostarcza owoców i warzyw bogatych w mikroelementy i przeciwutleniacze.


Zmniejsza spożycia kalorii i powoduje utratę wagi, co znacząco wpływa na poprawę zdrowia.
Idź do oryginalnego materiału