Jedna z najzdrowszych przypraw ziołowych. Cząber zapobiega wzdęciom i wspiera zdrowie

zdrowie.interia.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Wysoko na liście najzdrowszych przypraw ziołowych jest aromatyczny cząber, wykorzystywany m.in. w kuchni śródziemnomorskiej, w Polsce ostatnio nieco zapomniany. Niesłusznie. Okazuje się, iż ma on mnóstwo korzystnych dla organizmu mikroskładników oraz wykazuje wiele adekwatności prozdrowotnych. Jak działa cząber i w jakiej postaci go cząber, by czerpać z niego jak najwięcej? Odpowiadamy.


Cząber – adekwatności zdrowotne


Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) to roślina zielna należące do rodziny jasnotowatych. Jest powszechnie uprawiany w ogródkach, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by zasiać go w doniczce i trzymać na parapecie. Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, cząber to popularna przyprawa kulinarna, którą często dodaje się do zup, grzybów, ryb, sałatek czy potraw z dziczyzny.Ze względu na ostry smak może być ziołowym zamiennikiem pieprzu. Cząber znajduje zastosowanie w wielu daniach kuchni śródziemnomorskiej.
Warto wiedzieć, iż cząber jest ceniony nie tylko z uwagi na swój aromat. Roślina wykazuje wiele adekwatności zdrowotnych, a to z uwagi na to, iż zawiera między innymi olejki lotne (złożone z karwakrolu i cymenu), flawonoidy czy garbniki. W składzie cząbru znajdują się również potas, sód, fosfor, magnez czy witamina C.Reklama


Za sprawą wcześniej wspomnianych olejków lotnych, cząber wykazuje adekwatności antyseptyczne i przeciwzapalne. Roślina może również działać rozkurczowo i przeciwgrzybiczo. Wiele osób wykorzystuje zioło w leczeniu zaburzeń żołądkowych, a także w formie naparu na uspokojenie. Cząber zawiera flawonoidy, których obecność w diecie może przyczyniać się do ograniczenia stresu oksydacyjnego.


Suszony czy świeży – jak jeść, aby czerpać z niego najwięcej?


Cząber świeży jest zwykle bardziej aromatyczny niż wersja suszona. Z kolei wariant suszony ma bardziej skoncentrowany smak. Świeże zioła nadadzą się do sałatek, dipów lub sosów, a także napojów (np. naparów). Z kolei suszonej wersji dobrze jest użyć do potraw, które wymagają dłuższego gotowania. Taka forma cząbru nada się również do przygotowywania mieszanek ziołowych. W sklepach znajdziemy go m.in. w mieszance ziół prowansalskich.
Cząber niezastąpiony będzie w daniach z dodatkiem produktów wzdymających, takich jak kapusta, groch czy fasola, bo ułatwi ich strawienie i zredukuje ilośc gazów trawiennych.
Warto wiedzieć, iż w przypadku ziół, proces suszenia może spowodować niewielki ubytek wartości odżywczych. Z tego względu, chcąc czerpać ze spożycia cząbru jak najwięcej korzyści prozdrowotnych, dobrze jest sięgać po wersję świeżą.


Do czego stosować cząber?


Cząber ogrodowy ma dość pieprzny smak podobny do mieszanki tymianku z majerankiem. Roślina w formie suszonej jest jednym ze składników ziół prowansalskich. Jak już zostało wcześniej wspomniane, najczęściej używa się jej do przyprawiania potraw kuchni śródziemnomorskiej.
Listki cząbru można dodawać do gulaszów, ryb, mięs, zup czy sałatek. Co ciekawe, z uwagi na jego prozdrowotne działanie, wiele osób używa go do przyprawiania strączków powodujących wzdęcia. Mowa tu o fasoli, bobie czy grochu. Niektórzy używają cząbru w formie okładów na skórę, które mogą pomóc w załagodzeniu bólu spowodowanego ukąszeniami owadów.


Cząber – przeciwwskazania. Kto powinien go unikać?


Używanie cząbru w formie przyprawy z reguły jest bezpieczne. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do jego regularnego stosowania. Rzeczone zioło powinny ograniczyć osoby cierpiące na schorzenia kardiologiczne, a także borykające się z chorobami związanymi z nerkami czy wątrobą. To samo dotyczy osób mających problemy z krzepliwością krwi, a także nadciśnieniem tętniczym.
Co więcej, zaleca się ograniczenie cząbru kobietom w ciąży i karmiących piersią. Ze spożycia powinny zrezygnować osoby uczulone na owe zioło. W ich przypadku, zjedzenie choćby niewielkiej ilości może poskutkować zróżnicowanymi reakcjami alergicznymi.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału