Jak przygotować orzeźwiający kompot z rabarbaru? Z tego przepisu będzie smakować jak ten, robiony przez babcię

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kompot z rabarbaru Źródło: Pexels


Kompot z rabarbaru to świetny dodatek do obiadu, ale też pyszny sposób na ugaszenie pragnienia w upalne dni. Sprawdźcie, jak go przygotować, żeby smakował jak u babci.


Gdy jest sezon na rabarbar, to właśnie z tego warzywa warto zrobić kompot – ten napój idealnie sprawdzi się podczas późnej wiosny i lata. Możecie wypić go od razu lub zawekować na zimę, by przywołać miłe wspomnienia upalnych dni. Przepis jest niezwykle prosty, przygotowanie kompotu z rabarbaru nie zajmie wam też dużo czasu. jeżeli jesteście miłośnikami kompotów z sezonowych owoców – koniecznie przygotujcie też kompot z wiśni lub kompot z truskawek. Możecie sięgnąć również po bardziej oryginalną recepturę i zrobić kompot z gruszek.


Kompot z rabarbaru – cenne wskazówki


Czy można bardziej urozmaicić taki kompot z rabarbaru? Oczywiści, iż tak. Taki napój świetnie komponuje się z różnymi aromatycznymi dodatkami, takimi jak goździki, mięta, bazylia oraz wanilia. jeżeli wasz kompot wydaje wam się za mało słodki – możecie go dosłodzić na przykład cukrem trzcinowym, syropem z agawy lub miodem. W letnie dni napój z rabarbaru będzie doskonale smakował podany z kostkami lodu. Możecie też przyrządzić koncentrat z rabarbaru – wystarczy, iż użyjecie znacznie mniejszej ilości wody. Przed samym podaniem musicie go rozcieńczyć – zróbcie to wedle uznania.


Jakie owoce dodać do kompotu z rabarbaru?


Podczas przyrządzania tego kompotu wcale nie musicie ograniczać się jedynie do użycia rabarbaru. To warzywo świetnie komponuje się ze słodkimi owocami – sprawią one, iż napój będzie jeszcze smaczniejszy. Dobrym pomysłem jest dodanie jabłek – jest to bardzo orzeźwiający miks, pełen witamin. Możecie również połączyć rabarbar ze śliwkami – taki kompot będzie doskonałym źródłem błonnika. Nie można sobie też wymarzyć lepszego połączenia, niż rabarbar i truskawki – wrzućcie też kilka listków mięty, a taka mieszanka zachwyci każdego podczas letnich dni.


Właściwości zdrowotne rabarbaru


Warzywo to ma też wiele cennych adekwatności i bardzo dobrze działa na nasz organizm. Rabarbar zawiera mnóstwo witamin, jest bogaty między innymi w te z grupy A, C i E. Posiada ważne dla naszego zdrowia związki mineralne oraz przeciwutleniacze. Jest też źródłem cennego błonnika pokarmowego. Przy okazji ma kilka kalorii oraz niski indeks glikemiczny, dlatego rabarbar idealnie sprawdzi się choćby podczas diety. Warzywo to dobrze działa na nasz układ trawienny, poprawia wygląd cery i pozytywnie wpływa na samopoczucie. Jednak rabarbar może być też szkodliwy dla zdrowia, dlatego powinny go unikać osoby, które mają problemy z nerkami oraz ci, którzy chorują na osteoporozę i reumatyzm.


Wypróbujcie przepis na kompot z rabarbaru
Idź do oryginalnego materiału