Jak przygotować krążki cebulowe we frytkownicy

krokdozdrowia.com 1 rok temu
Zdjęcie: Krążki cebulowe we frytkownicy


Potrafisz przygotować wykwintne krążki cebulowe we frytkownicy? Dzięki tej metodzie uzyskasz wynik z mniejszą ilością kalorii, które należy brać pod uwagę w kontekście zdrowej diety. Należy pamiętać, iż warzywa powinny być stałym elementem diety, ponieważ zawierają składniki odżywcze i fitochemikalia niezbędne do utrzymania homeostazy.

Zanim zaczniemy, należy podkreślić, iż frytkownice powietrzne nie gotują żywności w taki sam sposób, jak konwencjonalne frytownice olejowe. Istnieją różnice w smaku, chociaż jeżeli zastosujesz się do przepisu, który pokażemy poniżej, wynik będzie doskonały.

Składniki na krążki cebulowe z frytkownicy

Aby przygotować krążki cebulowe we frytkownicy, potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • Pieprz i kminek
  • 100 gramów (4 uncje) bułki tartej

Krążki cebulowe przygotowane we frytkownicy mają mniej kalorii niż te smażone na oleju i są zdrowsze.

Instrukcje krok po kroku

Zacznij od zdjęcia skórki z cebuli i pokrojenia jej w plastry o grubości 1 cm. Następnie włóż je do miski, a jajka ubij w drugiej misce. Gdy będą gotowe, dodaj sól, pieprz i kminek, ponownie ubijając przez kilka minut.

Teraz musisz umieścić jajko, mąkę i bułkę tartą w różnych pojemnikach. Każdy krążek cebuli zostanie zanurzony po kolei we wszystkich składnikach panierki. Najpierw mąka, potem jajko, a na końcu bułka tarta. Gdy wszystkie będą opanierowane, rozgrzej frytkownicę do 180 stopni Celsjusza (356 F), a następnie umieść w niej krążki cebulowe.

Będą musiały smażyć się przez 15 minut, ale kiedy upłynie pierwsze 7 minut, trzeba będzie obrócić pierścienie, aby były idealnie upieczone ze wszystkich stron. Po upływie czasu gotowania wyjmij je. Są gotowe do spożycia.

Pamiętaj, iż możesz namoczyć cebulę w wodzie na kilka minut przed panierowaniem, aby wyeliminować odrobinę mocnego smaku. W takim przypadku wskazane jest, aby później dobrze ją osuszyć, używając chłonnego papieru. Również ilości soli i przypraw są zmienne, więc możesz dostosować te składniki do osobistych upodobań.

Kolejny świetny przepis: Jak przygotować karmelizowaną cebulę bez cukru

Korzyści ze spożywania krążków cebulowych

Nie możemy zakończyć przepisu bez komentarza na temat głównych zalet włączenia krążków cebulowych do zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Ważne jest, aby nie dopuścić do niedoborów niezbędnych składników odżywczych, aby organizm funkcjonował prawidłowo. Należy jednak pamiętać, iż wszystkie pozytywne efekty zawdzięczamy warzywom, a nie panierce.

Krążki cebulowe zmniejszają ryzyko rozwoju złożonych patologii

Cebula jest źródłem fitochemikaliów o adekwatnościach przeciwutleniających. Związki te neutralizują powstawanie wolnych rodników i późniejsze ich gromadzenie się w tkankach organizmu, zmniejszając ryzyko rozwoju złożonych patologii. To powiązanie znajduje odzwierciedlenie w badaniu opublikowanym w European Journal of Medicinal Chemistry.

Wspomagają leczenie cukrzycy

Cukrzyca jest jedną z najczęstszych patologii metabolicznych w krajach rozwiniętych. Czynnikami ryzyka są nieodpowiednia dieta i siedzący tryb życia.

Istnieją jednak pewne produkty spożywcze, które można włączyć do diety, aby poprawić zarządzanie poziomem glukozy we krwi i leczenie cukrzycy. Według badań opublikowanych w Journal of Dietary Supplements, jednym z nich jest cebula.

Możesz być także zainteresowany: Przepis na pyszny stek z cebulą – poznaj go!

Działają jako prebiotyk

Na koniec należy zauważyć, iż cebula może działać jako prebiotyk dzięki obecności inuliny. Wykazano, że ten rodzaj rozpuszczalnego błonnika służy jako substrat energetyczny dla bakterii żyjących w przewodzie pokarmowym, powodując ich rozmnażanie.

Cebula dostarcza błonnika, fitochemikaliów i przeciwutleniaczy, dzięki czemu nadaje się do zbilansowanej diety.

Przygotuj krążki cebulowe we frytkownicy

Bardzo łatwo jest przygotować pyszne krążki cebulowe we frytkownicy. Nie potrzebujesz wielu składników ani dużo czasu, aby uzyskać fantastyczny efekt. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu różnych przepisów, a choćby można je zjeść z domowym sosem.

Na koniec pamiętaj, iż nie zaleca się nadużywania tego typu ciasta, choćby jeżeli smażymy je we frytkownicy. Smażone potrawy są bogatsze w kalorie, co może zaburzyć bilans kaloryczny. Można je spożywać od czasu do czasu, ale inne metody, takie jak grillowanie i pieczenie, powinny być traktowane priorytetowo.

Czosnek – fakty i mity dotyczące jego konsumpcji
Czosnek to produkt, wokół którego ukuto wiele mitów. Dzisiaj powiemy Ci prawdę o tym, jak rzeczywiście korzystać z jego dobrodziejstw. Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału