Smażona cukinia panierowana, podsmażone na oliwie z czosnkiem cukiniowe wstążki, czy pyszne spaghetti z cukinii. Sekretem tych wszystkich dań jest odpowiednie usmażenie cukinii. jeżeli zrobisz to źle, cukinia będzie nieprzyjemnie miękka i rozpadająca się. Jak zrobić, aby podczas smażenia cukinia zachowała chrupkość?
Smażenie cukinii. Dobrze rozgrzej patelnię
Niezależnie od tego, jakie danie z cukinii robisz, jeżeli ją smażysz, ważne jest, aby dobrze rozgrzać patelnię. Cukinia nie potrzebuje długiego smażenia, a położona na dobrze rozgrzany tłuszcz zachowa swoją chrupkość. Ta metoda doskonale sprawdzi się między innymi przy robieniu makaronów z cukinii: czy to cieniutkiego spaghetti, czy szerokich wstążek. Ale tak samo należy smażyć krążki cukinii, czy cukinię pokrojoną w kostkę. Aby cukinia była aromatyczna i lekko się skarmelizowała, warto podczas smażenia dodać odrobinę masła.
A jeżeli chcesz upiec cukinię? Obowiązują tu dokładnie te same zasady. Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany – to jest najważniejsze.
Co można zrobić z cukinii?
Cukinia to jedno z najtańszych i jednocześnie najbardziej wszechstronnych warzyw. Jest idealna do przygotowania szybkich i zdrowych dań. Można ją panierować, nadziewać, zrobić z niej purée, pesto, wspomniane makarony, można ją usmażyć w złocistej panierce (wówczas metoda z gorącą patelnią szczególnie się sprawdzi – dzięki temu cukinia pozostanie w środku chrupiąca).
Cukinia jest niezastąpiona jako dodatek do leczo oraz warzywnych i mięsnych sosów. Można ją też wykorzystać w przetworach na zimę. My polecamy zrobienie keczupu z cukinii albo... dżemu z cukinii. Warzywo można także marynować. Warto dodać, iż samą cukinię można jeść także na surowo (najlepiej młode okazy), jadalne są także kwiaty cukinii.