Wielkanoc to czas, kiedy jajka stają się niemal nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Faszerowane, w sałatkach, w żurku czy choćby w ciastach — potrawy z jajkami są wyjątkowo różnorodne. Jednak czy ich nadmierne spożycie może zaszkodzić zdrowiu? Ekspertka Aleksandra Kureń, dietetyk kliniczny Centrum Respo, wyjaśnia na łamach Medonetu, jakie ilości jajek są bezpieczne i jak podejść do tego tematu w okresie świątecznym. Wartości odżywcze jajek — klucz do świątecznego menu Jajka są źródłem nie tylko białka, ale także wielu składników odżywczych. Zawierają m.in. żelazo, witaminy z grupy B, cynk oraz fosfor. Porcja 50 g, czyli jedno średniej wielkości jajko, dostarcza stosunkowo niewielką ilość kalorii, ale wyróżnia się dużą zawartością cholesterolu. To właśnie ten składnik często bywa tematem dyskusji w kontekście ich spożywania. Chociaż normy żywieniowe nie precyzują dziennego limitu cholesterolu, zaleca się, aby unikać nadmiernego spożycia produktów, które go zawierają, w szczególności w połączeniu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi. — "Jajka zawierają cholesterol, ale w porównaniu do innych produktów, takich jak tłuste mięso czy przetwory mięsne, są stosunkowo bezpieczne pod względem ich wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest jednak zachowanie umiaru" — podkreśla Aleksandra Kureń. Jajko to ok. 70 kcal,
Ile jajek można zjeść w Wielkanoc? Ekspertka mówi, na ile można sobie pozwolić
wdi24.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Zaburzenia odżywiania
- Ile jajek można zjeść w Wielkanoc? Ekspertka mówi, na ile można sobie pozwolić
Powiązane
Moje Zdrowie – pierwsze podsumowanie programu
22 godzin temu
Wycofano suplementy Dody. Jej reakcja? "Nic nie zrozumiała"
23 godzin temu
Co na brak apetytu u seniora?
1 dzień temu
Polecane
Michel Moran wspomina Jakubiaka. Słowa rozdzierają serce
1 godzina temu
Zupa z chleba w roli głównej
2 godzin temu