W partii śledzia z porem produkowanego przez zakład Perła stwierdzono obecność bakterii, które mogą wywołać listeriozę - poinformował w środę GIS. Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Partia śledzia z porem 3000 g i 1000 g jest wycofywana z obrotu. Chodzi o numer partii: 27.11.2024 o przydatności do spożycia: 25.12.2024 - wynika z komunikatu GIS.
GIS ostrzega, iż spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem.
GIS zaznacza, iż producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. GIS zaznaczył, iż producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu. Dodał, iż organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowne zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności.
GIS podkreśla, iż organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu.
#Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia z poremhttps://t.co/nQjxqexhht
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) December 11, 2024Kto musi uważać?
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około trzech tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
PAP